Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Familia Moratti a ieșit la timp din fotbal și din industria de rafinare

Familia Moratti a ieșit la timp din fotbal și din industria de rafinare

Screen Shot 2013-12-12 at 08.55.22

Massimo Moratti a fost extrem de inspirat în ultimul an, reușind să iasă cu succes din două tipuri de business aflate în declin: fotbal (cel puțin în Italia) și industria de rafinare (în întreaga Europă). După ce a câștigat titlul național trei ani consecutiv (2008,2009 și 2010), în 2010 reușind și performanța de a realiza tripla (campionatul Italiei, Cupa Italiei și Liga Campionilor), Masimmo Moratti a vândut în acest an pachetul majoritar deținut la Internazionale Milano.

Clubul intrase într-o perioadă de reconstrucție, înregistrând un declin concretizat cu neparticiparea în Liga Campionilor în ultimii ani. Iar, pentru cluburile din Italia cel puțin, banii proveniți din participarea în Liga Campionilor, sunt vitali.

Însă marea lovitură a dat-o, potrivit Bloomberg, cu exit-ul parțial făcut de pe Saras SpA exact în momentul în care industria de rafinare a intrat într-un profund declin pe Bătrânul Continent.

Saras a ajuns la o valoare de patru ori mai mică decât cea din 2006

Chiar dacă familia Moratti își datora notorietatea Saras SpA și clubului Inter Milano, percepute ca afaceri de familie, Massimo și fratele său Gian Marco au decis în 2006 să listeze la bursă Saras, iar apoi au lansat o emisiune de obligațiuni, în urmă căreia au obținut 2,2 miliarde de euro, păstrându-și totodată un pachet de control de 50% din compania, pachet evaluat în prezent la 556 milioane de dolari.

Averea familiei Moratti: 3 miliarde de dolari

Dacă valoarea companiei s-a micșorat de patru ori, averea familiei Moratti și-a oprit procesul de depreciere în urma acestei operațiuni. Potrivit indicelui miliardarilor Bloomberg, cei doi frați au o avere de 3 miliarde de dolari. Gian Marco Moratti are o avere de 1,9 miliarde de dolari, iar Massimo Moratti, care a cheltuit mai mult de 700 de milioane de euro cu Internazionale Milano SpA, are o avere de 1.1 miliarde dolari. El a vândut în luna octombrie un pachet de control la Internazionale unui grup de investitori din Indonezia, condus de miliardar Erick Thohir. Pachetul de 30% din Inter, care a rămas în proprietatea lui Massimo Moratti, este evaluat la aproximativ 160 milioane dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Cu toate acetea, cei doi sunt extrem de discreți, ei neapărând în niciunul din topurile cu miliardari realizate de publciațiile economice internaționale

Saras SpA a fost fondată de tatăl celor doi frați în 1962, care, trei ani mai târziu, a deschis rafinăria Sarroch pe insula mediteraneană Sardinia. De la oferta publică din 2006, sectorul de rafinare din Europa a suferit, fiind confruntat cu o cerere în scădere, cu marje de rafinare extrem de mici și cu mai multe închideri de rafinării sau chiar falimente.

Tag Cloud