Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Rubla își continuă prăbușirea, afectată de scăderea prețului țițeiului și de perspectiva retrogradării ratingului suveran al Rusiei la "junk"

Rubla își continuă prăbușirea, afectată de scăderea prețului țițeiului și de perspectiva retrogradării ratingului suveran al Rusiei la "junk"

Putin rubla

Moneda națională a Rusiei, rubla, continuă să se deprecieze pe piețele valutare. Marți, valoarea rublei a scăzut cu 1,8% față de dolar și cu 2% față de euro în debutul ședinței de tranzacționare, ca urmare a ieftinirii petrolului pe piețele internaționale și a îngrijorării investitorilor cu privire la o posibilă retrogradare a ratingului suveran al Kremlinului de către agenția de evaluare Standard & Poor's.

Prețul țițeiului de referință pe piața americană, West Texas Intermediate, a scăzut sub nivelul de 45 dolari/baril pentru prima oară în ultimii cinci ani și jumătate, din cauza majorării stocurilor în Statele Unite, care contribuie la agravarea actualei crize de supraproducție de pe piețele mondiale, și a faptului că statele exportatoare de petrol, grupate în cadrul OPEC, nu dau nici un semn că ar intenționa să-și reducă producția.

Totodată, cotația contractelor futures cu livrare în februarie pentru țițeiul Brent, de referință la Londra, a scăzut până la 45,23 dolari/baril. Rusia își obţine circa jumătate din venituri din industria petrolului şi gazelor.

Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 44% față de moneda americană, fapt care a determinat ca rata anuală a inflației din Rusia să depășească 11% în decembrie 2014. Petrolul s-a ieftinit anul trecut cu circa 50% pe piețele internaționale.

Marți, rubla a ajuns la cotații de 64,34 unități/dolar, respectiv 76,25 unități/euro.

Luna trecută, agenția de evaluare Standard & Poor's a anunțat că este pe cale să finalizeze o nouă analiză cu privire la Rusia. Ratingul suveran al Rusiei la Standard & Poor's este cu doar o treaptă peste nivelul junk.

"Luna aceasta, rubla ar putea fi sprijinită de veniturile exportatorilor ruși, care vor începe să plătească taxe la bugetul de stat după 15 ianuarie. Însă fără o creștere a prețului petrolului, este probabil că rubla va continua să se deprecieze pe termen scurt, la 65 unități/dolar", a declarat analistul ING Dmitri Polevoi, citat de Moscow Times.

Tag Cloud