Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Bugetul de stat al Rusiei ar putea pierde 46 miliarde dolari anul acesta dacă prețul mediu al țițeiului scade la 40 dolari/baril în 2015

Bugetul de stat al Rusiei ar putea pierde 46 miliarde dolari anul acesta dacă prețul mediu al țițeiului scade la 40 dolari/baril în 2015

Petrol buget Rusia

Bugetul de stat al Rusiei ar putea pierde 46 miliarde dolari anul acesta dacă prețul mediu al țițeiului scade la 40 dolari/baril în 2015, potrivit estimărilor șefului departamentului de taxe, vămi și tarife din Ministerul de Finanțe al Federației Ruse, Ilia Trunin.

"La o reducere a prețului mediu al țițeiului de la 100 dolari/baril în 2014 la 50 dolari/baril în 2015, veniturile bugetare din taxarea petrolului ar putea scădea cu 31 miliarde dolari, potrivit estimărilor noastre, în timp ce o scădere mai dramatică a prețului la petrol, la o medie de 40 dolari/baril anul acesta, ar putea duce la un declin al încasărilor bugetare de 46 miliarde dolari", a scris Trunin în cotidianul rus RBK, citat de Sputnik News.

Trunin a explicat că sistemul de impozitare a industriei petroliere din Rusia este structurat în așa fel încât, atunci când prețul țițeiului se situează la niveluri înalte, grosul veniturilor suplimentare ale industriei merge la bugetul de stat, iar atunci când prețul scade, trezoreria statului este cea mai afectată.

"Oricât de paradoxal ar suna, această caracteristică a sistemului modern de taxare al Rusiei protejează industria petrolieră de efectele negative ale prăbușirii prețurilor la țiței", spune Trunin.

Recent, Elvira Nabiulina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, a estimat că scăderea cotațiilor internaționale la țiței la o medie de 45 dolari/baril ar putea provoca Rusiei o pierdere financiară de circa 160 miliarde de dolari anual. Aici intră nu doar veniturile bugetare rezultate din taxarea industriei petroliere, ci și banii efectiv încasați de companii și intrați în țară din exporturi de petrol.

Rusia a resimțit puternic impactul ieftinirii masive a petrolului din ultimele luni, exacerbată de decizia OPEC din noiembrie de a nu-și reduce producția zilnică, care a consolidat excesul de ofertă de pe piețele internaționale.

Din iunie 2014 și până în prezent, petrolul s-a ieftinit cu peste 40%.

Veniturile bugetare ale Rusiei se mai confruntă cu o problemă, generată tot de deprecierea masivă a țițeiului pe piețele internaționale.

Dat fiind că, pe majoritatea contractelor pe termen lung ale gigantului de stat Gazprom cu clienții săi europeni, prețul de livrare al gazelor este indexat la cel al petrolului, cu o întârziere de 6-9 luni, consumatorii din Europa preferă să consume în această perioadă gaze stocate în propriile lor depozite de înmagazinare subterană și să amâne achizițiile de gaze din Rusia pentru la vară, când au în vedere reumplerea depozitelor de înmagazinare cu gaze de la Gazprom la prețuri mult mai reduse față de cele din momentul de față.

Tag Cloud