Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Vești rele pentru Petrom. OMV nu-i va prelungi mandatul vicepreședintelui Johann Pleininger, adept al continuării investițiilor în hidrocarburi

Vești rele pentru Petrom. OMV nu-i va prelungi mandatul vicepreședintelui Johann Pleininger, adept al continuării investițiilor în hidrocarburi

Lupta pentru putere la conducerea OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, pare a fi câștigată de tabăra petrochimică, condusă de actualul CEO Alfred Stern. În weekend, compania a anunțat că mandatul vicepreședintelui Johann Pleininger, șef al diviziei de explorare și producție a Grupului austriac, membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom și adept al separării activității de petrol și gaze de cea de petrochimie, nu va mai fi reînnoit la expirarea acestuia la mijlocul anului viitor.

De ce este important De la preluarea OMV, Alfred Stern, fost șef al Borealis, a modificat radical strategia grupului, mutând accentul de pe activitatea de explorare și producție hidrocarburi pe cea de chimie și petrochimie. După anunțata ieșire din Rusia, OMV Petrom este principalul activ al grupului austriac în explorare și producție.

Johann Pleininger era principalul adversar al lui Alfred Stern susținând o separare a activității de explorare și producție, în urma căreia să se înființeze o companie separată și, eventual, să se identifice un potențial investitor în aceasta.

Potrivit presei austriece, Pleininger era de asemenea susținătorul extracției gazelor de șist din zăcământul Weinviertel, care ar fi putut acoperi consumul Austriei pentru câțiva ani și asigura independența față de gazul rusesc.

OMV, a confirmat pentru Reuters decizia însă a refuzat să comenteze pe marginea motivelor.

În 2021, investițiile OMV Petrom în România au scăzut cu 12%, până la un nivel de 2,8 miliarde lei. În primul trimestru al acestui an ele s-au majorat cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 629 milioane lei. Potrivit companiei, până la finalul anului acestea ar urma să atingă un nivel de 4 miliarde lei, însă “vor depinde de climatul investițional”.

Potrivit strategiei OMV Petrom, până în 2030, compania ar urma să investească peste 11 miliarde euro în România, însă doar o treime din această sumă în activitatea de explorare și producție.

Pleininger are legături strânse cu OMV Petrom, în perioada 2007-2013 deținând funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție. Ulterior, a fost Vicepreședinte Senior responsabil cu activitatea de Upstream din România, Austria, precum și de dezvoltarea regiunii Mării Negre. Din 1 septembrie 2015 este membru al Directoratului OMV responsabil cu divizia de Upstream (Explorare și Producție). Începând cu 1 iulie 2017, Johann Pleininger a fost numit și Vicepreședinte al Directoratului OMV.

Johann Pleininger a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, începând cu 10 august 2019.

Recent, CEO-ul OMV, Alfred Stern, a anunțat că grupul austriac va continua să investească în sectorul de petrol și gaze, inclusiv în România.

"Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern. "Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare și producție", a declarat Stern.

Tag Cloud