Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Ancheta antitrust a CE de pe piața petrolului, declanșată de o plângere a unui producător ungar de biocarburanți

Ancheta antitrust a CE de pe piața petrolului, declanșată de o plângere a unui producător ungar de biocarburanți

20130517 - razboiul biocarburantilor

Ancheta antitrust a Comisiei Europene pe piața petrolului a fost declanșată în urma unei plângeri efectuate anul trecut nu de un actor de pe piața țițeiului, ci de un producător ungar de bioetanol, Panonia Ethanol, care s-a declarat nemulțumită de faptul că Platts i-a refuzat cererea de a participa la mecanismul său de stabilire a prețurilor de referință pe piața biocombustibilor.

Producătorul ungar a precizat că s-a rugat mai mult de un an de cei de la Platts să le acorde permisiunea de a putea raporta tranzacțiile lor în sistemul electronic folosit de agenția de raportare pentru stabilirea prețurilor de referință la etanol în cadrul ferestrei de jumătate de oră folosită de companie în acest scop. Pannonia susține că, în pofida faptului că a dat curs tuturor solicitărilor de informații suplimentare venite din partea Platts, cererea sa a fost respinsă.

"După ce am fost în mod repetat respinși de Platts, compania a depus la finalul anului trecut o plângere la Comisia Europeană, plângere care viza însă numai accesul la mecanismul de stabilire a prețurilor de referință pe piața produselor de etanol de către Platts", a precizat Mark Brennock, purtător de cuvânt al companiei, citat de Bloomberg.

Platts susține că și-a respectat standardele

Platts a comentat acuzațiile venite din partea celor de la Pannonia, susținând că a respectat propriile standarde. "Pentru a produce prețuri de referință de cea mai mare calitate, Platts analizează gradul în care companiile care doresc să participe la mecanismul de stabilire al acestora îndeplinesc condițiile necesare respectării metodologiei publicate de Platts", a declarat purtătorul de cuvânt al agenției de raportare, Kathleen Tanzy.

Așa cum explica ieri Energy Report, Platts publică o serie de cotații de referință, folosite pentru a determina prețurile plătite de companiile de rafinare pentru petrol şi de distribuitori pentru benzină şi motorină sau biocombustibili. Traderii raportează tranzacțiile către Platts într-o fereastră de tranzacționare de jumătate de oră. Ordinele de cumpărare și vânzare emise pe platforma electronică a Platts în acest interval, şi nu un istoric complet al tuturor tranzacțiilor fizice, sunt folosite pentru a determina prețul de referință. În plus, nu toate companiile implicate pe această piață, de la companii petroliere la fonduri de investiții, au decis să raporteze către Platts tranzacțiile cu livrare efectuate. Tot procesul este unul voluntar. De asemenea, Platts poate elimina tranzacțiile care ies din media pieței și chiar să nu i-a în calcul raportările unor companii, care se fac vinovate, în opinia experților Platts , de raportări suspecte. Acest lucru poate fi în avantajul prezentării unui preț de referință cât mai corect, însă poate avea și un efect contrar, prin limitarea accesului pe piață a unor noi jucători sau a unor jucători mai vechi, ceea ce poate conduce la o cartelizare a pieței. Riscul major implicat de noua anchetă a CE este acela ca nimeni să nu mai raporteze tranzacțiile către Platts și agențiile similare, de frica declanșării unei noi anchete, ceea ce ar arunca piața petrolului în haos. Acesta este si motivul pentru care un grup de reglementatori care au studiat pentru G-20 această piață în 2011 și 2012 au recomandat ca, în pofida neregulilor posibile, să nu se intervină agresiv, pentru că efectele negative ar putea fi mult mai mari decât cele pozitive.

Ancheta depinde de conținutul email-urilor și sms-urilor

Între timp, mai multe companii implicate au început să comenteze pe marginea anchetei declanșate de CE. Dacă Statoil a declarat toleranță zero încălcării directivelor UE, proprietarul singurei rafinării din Finlanda, Neste Oil Oyj, a precizat că, deși nu este anchetată, i s-au solicitat date menite a clarifica problema posibilei manipulări a prețurilor țițeiului și a biocombustibililor.

"Este foarte probabil ca procesul să intre în fază de metastază", a declarat Craig Pirrong, Institutului de Manangement al Energiei Globale, al Universității din Houston, care a adăugat că "totul va depinde de ce vor descoperi anchetatorii în email-urile, sms-urile, și mesajele de messenger, pentru că reprezentanții acestor companii discută unii cu ceilalți. Cercul s-ar putea extinde destul de rapid".

Tag Cloud