Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Supraproductia, regenerabilele si recesiunea ieftinesc energia electrica in zona euro

Supraproductia, regenerabilele si recesiunea ieftinesc energia electrica in zona euro

20121019084316193

Prabusirea consumului industrial de electricitate din Europa de Vest, care a dus preturile la niveluri minime record in 2012, nu da deloc semne de incetinire, in conditiile in care cea de-a doua recesiune consemnata pe continent in ultimii ani a redus drastic gradul de utilizare al energiei electrice, scrie Bloomberg.

Pretul electricitatii va scadea in 2013 cu 9,2% in Germania, cea mai mare economie europeana, dupa o comprimare de 17% in 2012, potrivit estimarilor Credit Suisse Group AG. De asemenea, analistii Bank of America Corp. estimeaza ca cererea de energie electrica va scadea in Germania cu circa 2% anul acesta, procent similar cu cel consemnat in 2012.

Consumul de electricitate este in continua scadere in Europa din 2009, anul de debut al celei mai grave recesiuni suferite de Batranul Continent de la al doilea razboi mondial incoace.

Cererea de energie va scadea, in medie, cu cate 1% in fiecare an pana in 2020, potrivit Credit Suisse. La asta se adauga puternicul sprijin acordat de catre guvernul cancelarului german Angela Merkel producatorilor de energie regenerabila, care, ca efect secundar, face ca centralele clasice pe gaze, precum cele detinute de gigantul E.ON SE, sa functioneze in pierdere.

De altfel, potrivit informatiilor European Energy Exchange, in ultimele zile ale anului trecut, la anumite ore, preturile de piata ale electricitatii au fost chiar negative, in mare parte gratie unei oferte abundente de energie eoliana, la care s-a adaugat un nivel relativ scazut al cererii.

Ca pe orice piata, si pe cea en-gros de energie, furnizorul cu cea mai ieftina oferta de alimentare a retelei cu electricitate castiga. Iar devreme ce energia solara si eoliana au costuri zero cu combustibilul, producatorii acestora pot inainta oferte de pret mai competitive decat cei care produc pe baza de carbune, gaze naturale sau in sistem nuclear (care au costuri cu combustibilul), ceea ce duce la scaderea pretului electricitatii pe piata.

Mai mult, scriu cei de la cleantehnica.com, gratie subventiilor de stat pentru energie solara si eoliana, producatorii de energie regenerabila pot avansa chiar oferte de pret negative (practic, sa plateasca pentru a obtine contracte) si sa ramana, cu toate acestea, pe profit. Astfel de fenomene s-au inregistrat anul trecut in Germania, ca urmare a avantului productiei de energie solara, dar si in Texas, SUA, unde oferta de energie eoliana este foarte bogata.

Beneficiile nu sunt transferate consumatorului

Cu toate acestea, cel mai adesea, beneficiile acestor ieftiniri de pe piata en-gros de energie nu sunt transferate consumatorului final, ci utilizate pentru sporirea marjelor de profit ale distribuitorilor. In plus, tot consumatorul final achita, fie direct, fie indirect (din postura de contribuabil) costurile subventiilor de stat pentru energia regenerabila.

„Preturile en-gros la energie electrica in Germania sunt influentate atat de instalarea de noi capacitati regenerabile, cat si de stagnarea economiei, si momentan nu vad nici un motiv pentru ca trendul sa se inverseze", spune Dirk Seidel, trader la Dong Energy Markets GmbH din Leipzig.

Pretul la electricitatea contractata pentru 2013 a scazut la un minim record de 44 de euro/MW-h pe 27 decembrie 2012 in Germania, cel mai redus nivel din 2009. La fel in Franta, unde cel mai mic pret din ultimii trei ani, de 46,55 euro/MW-h s-a consemnat in aceeasi zi. Cele doua state sunt cei mai mari utilizatori de energie electrica din regiune.

CE a pus umarul la majorarea pretului certificatelor

Pretul certificatelor pentru emisii de carbon din UE a scazut cu 12% anul trecut, intrucat Comisia Europeana (CE) a ezitat sa puna in aplicare un plan de reducere a ofertei de certificate. In consecinta, a fost mai ieftin pentru producatori sa intensifice utilizarea carbunelui (mai poluant, dar mai ieftin) in dauna gazelor naturale (mai scumpe). Ponderea capacitatilor regenerabile in totalul productiei germane de energie s-a dublat aproape din 2006 incoace, ceea ce a facut ca oferta de energie sa depaseasca cererea, potrivit Bank of America.

CE a propus amanarea procesului de vanzare a unor permise de emitere a unei cantitati totale de 900 de milioane de tone-cub de dioxid de carbon in urmatorii trei ani, o masura care, daca ar fi adoptaa, ar duce la majorarea preturilor la carbon, care au scazut la un minim record de 5,93 euro la London ICE Futures Europe in decembrie anul trecut.

"In actualele conditii, pretul electricitatii nu ar putea creste decat ca urmare a unei eventuale scumpiri a carbonului, fapt care ar necesita adoptarea de catre CE a masurii de amanare a vanzarilor de certificate de emisie"

Mark Owen-Lloyd, de la Leap Trading Ltd.

Potrivit UBS AG, pretul pentru anul urmator al electricitatii din Germania ar putea scadea cu 4,7% in 2013, la 42 euro/MW-h. „Estimarea noastra se bazeaza pe asteptari privind scaderea in continuare a pretului carbonului si avansul supracapacitatii de productie", spune analistul Patrick Hummel de la UBS. Contractul s-a ieftinit la un nivel minim record de 45,15 euro/ MW-h pe 2 ianuarie 2013.

Pretul ar putea scadea chiar sub pragul de 40 de euro daca problema supraproductiei nu va fi rezolvata, iar cererea de curent electric va continua sa scada, pe fondul activitatii economice slabe, potrivit analistilor.

Tag Cloud