Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue02042025

Last updateTue, 04 Feb 2025 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Fostul al doilea cel mai mare importator de gaze naturale din România, cu foşti angajaţi Gazprom, ar putea aproviziona Transnistria pe banii Rusiei

Fostul al doilea cel mai mare importator de gaze naturale din România, cu foşti angajaţi Gazprom, ar putea aproviziona Transnistria pe banii Rusiei

O companie de trading de gaze naturale înregistrată în Cipru, fără acţionari la vedere, în care activează foşti angajaţi ai gigantului rus de stat Gazprom şi care la un moment ajunsese al doilea cel mai mare importator de gaze din România, având şi o sucursală la Bucureşti, a rezervat capacitate de transport pentru luna februarie la punctul de interconectare Strandzha-2 de la graniţa Turciei cu Bulgaria, unde vin gaze şi din conducta Turkstream, ce uneşte Federaţia Rusă cu Turcia, capacitatea fiind destinată exportului către Transnistria, scrie publicaţia rusă Kommersant.

Volumul rezervat este de 3,1 milioane metri cubi pe zi şi coincide, în mare, cu nevoile regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, aflată în gravă criză energetică după stoparea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina şi refuzul Gazprom de a-şi respecta contractul prin livrări pe ruta alternativă transbalcanică.

Sursele Kommersant spun că, în prezent, sunt analizate mai multe modalităţi de livrare de gaze ruseşti în Transnistria, ruta turcă reprezentând scenariul de bază. Gazprom nu a comentat informaţia.

Publicaţia din Rusia citează Profit.ro arătând ca firma cipriotă, Ozbor Enterprises Limited, operează şi pe piaţa românească ca importator şi exportator, unde are licenţă de trading din 2021. Traderul a ajuns la un moment dat, în 2023, al doilea cel mai mare importator de gaze din România, iar potrivit celor mai recente date ale ANRE, a avut o cotă de piaţă de 2,24% din tranzacţiile angro cu gaze din România în octombrie anul trecut. Din toamna lui 2023, Ozbor Enterprises Limited are o sucursală şi la Bucureşti.

Director al Ozbor Enterprises Limited, care este înscrisă şi la bursa de gaze CEEGEX a Ungariei, este cetăţeanul rus domiciliat în Elveţia Konstantin Shmelev, fost director financiar al RosUkrEnergo, compania ruso-ucraineană care până în 2009 era unicul importator de gaze ruseşti în Ucraina. RosUkrEnergo era controlată în mod egal de Gazprom şi de o firmă elveţiană deţinută de oamenii de afaceri ucraineni Dmytro Firtash şi Ivan Fursin.

Responsabil cu tradingul de gaze la Ozbor Enterprises Limited este sârbul, de asemenea cetăţean elveţian, Miroslav Stojanovic, fost manager de logistică de aprovizionare şi trader senior la Gazprom Schweiz, compania-mamă a WIEE România. WIEE România este compania de intermediere de importuri de gaze naturale ruseşti controlată indirect până în noiembrie 2022 de către Gazprom şi apoi naţionalizată de statul german.

Sucursala din Elveţia a Ozbor Enterprises Limited este condusă de rusul Vladimir Petkov, care a mai lucrat la Gazprom, Gazpromneft şi Sakhalin Energy, dezvoltatorul primului terminal de LNG din Rusia, Sakhalin-2, potrivit Kommersant. El l-a înlocuit în ianuarie anul trecut pe turcul cu cetăţenie elveţiană Alper Kesikli, fostul director general al WIEE România.

Kommersant a estimat anterior costul gazelor necesare Transnistriei pentru a-şi acoperi necesităţile minime de consum la circa 160 milioane dolari, pentru livrări ce s-ar întinde până în aprilie, bani ce ar urma să fie vină de la bugetul de stat al Federaţiei Ruse, ca ″ajutor umanitar″ acordat de Moscova regiunii separatiste.

Caracterul ″umanitar″ este dat şi de volumul avut în vedere, de 3,1 milioane metri cubi pe zi, insuficient pentru a asigura şi producţia de energie electrică destinată malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autorităţile constituţionale de la Chişinău, a centralei MGRES din Transnistria a companiei ruse de stat InterRAO. Până la oprirea tranzitului prin Ucraina, de la 1 ianuarie, livrările Gazprom în Transnistria se ridicau la 5,7 milioane metri cubi pe zi.

″De fapt, livrările pentru Transnistria nu au avut niciodată caracter cu adevărat comercial pentru Gazprom, devreme ce Transnistria a acumulat datorii gigantice la gaze″, a comentat, pentru Kommersant, expertul Vitali Ermakov, de la Universitatea de Ştiinţe Economice din Moscova.

Problema este însă departe de a fi rezolvată. Pentru a ajunge în Transnistria, gazele tranzitate din Turcia în Bulgaria trebuie să mai treacă prin România şi Republica Moldova, iar deocamdată nu au fost făcute rezervări de capacităţi de transport la graniţele Bulgaria-România şi România-Republica Moldova, la licitaţia lunară din 20 ianuarie. Rezervările pot fi făcute şi zilnic, însă costă mai mult.

Varianta Ozbor Enterprises Limited a apărut după ce preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că un plan anterior al Federaţiei Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei prin intermediari, respectiv prin finanţare bugetară ″umanitară″ acordată Tiraspolului pentru a cumpăra gaze achiziţionate din Uniunea Europeană de către un furnizor şi trader basarabean privat, Natural Gaz DC SRL, controlat de un om de afaceri activ şi în România, este ilegal şi încalcă sancţiunile internaţionale.

Ea a mai arătat că livrările în Transnistria pot fi făcute legal doar prin intermediul Moldovagaz, furnizorul dominant din Republica Moldova, la care Gazprom este acţionar majoritar şi care controlează şi compania de profil din Transnistria, Tiraspoltransgaz.

″În vederea soluţionării crizei energetice şi sociale provocate în raioanele de est ale ţării în urma deciziei unilaterale a companiei Gazprom de sistare a livrării gazului natural conform contractului încheiat cu SA Moldovagaz, autorităţile moldovene au venit cu propunerea ca Moldovagaz să achiziţioneze pe bursa din Republica Moldova gazul natural şi să-l livreze în regiunea transnistreană. Acest lucru este posibil imediat, dacă întreprinderea Tiraspoltransgaz ar plăti pentru acest gaz.

De cealaltă parte, Tiraspolul ne-a comunicat că acceptă ca livrările de gaz să fie operate de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz, în baza prevederilor legale ale Republicii Moldova. Totodată, Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziţia şi transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terţe. Tiraspoltransgaz urmează să achite Moldovagaz doar tranzitul pe teritoriul ţării noastre. Instituţiile de resort ale Republicii Moldova analizează această solicitare, entităţile şi conformitatea procedurii cu rigorile legale naţionale şi internaţionale″, a transmis, marţi, Biroul Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău.

Ulterior, după apariţia în Kommersant a informaţiei privind posibila implicare a Ozbor Enterprises Limited în reluarea aprovizionării cu gaze a Transnistriei, purtătorul de cuvânt al Executivului moldovean, Daniel Vodă, a declarat că Rusia inundă spaţiul informaţional cu scenarii false privind aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaze naturale, când Gazprom ar putea pur şi simplu să respecte contractul în vigoare şi să reia livrările către Moldovagaz, care le va transporta ulterior în stânga Nistrului.

″Guvernul nu a fost informat despre noi soluţii de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior. În acelaşi timp, Guvernul, prin intermediul MAE, a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chişinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entităţile implicate în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cea internaţională″, a spus Vodă.

Tag Cloud