Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed02052025

Last updateTue, 04 Feb 2025 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Creștere marginală a profitului OMV Petrom

Creștere marginală a profitului OMV Petrom

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România şi din regiune, şi-a majorat anul trecut profitul net cu 4%, la 4,19 miliarde de lei, din cauza producţiei de energie electrică şi gaze, afectate de nivelul mai scăzut al preţurilor şi mediul reglementator negativ, şi în condiţiile unei producţii de hidrocarburi peste aşteptări. Faptul că anul trecut nu a mai fost obligată să achite contribuţia de solidaritate a ajutat, la rândul său, compania.

În 2024, compania a înregistrat un profit de 4,19 miliarde de lei, cu 4% peste cel de 4,03 miliarde de lei din 2023, când a fost nevoită însă să achite contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat, care a influenţat rezultatul anului anului trecut.

Vânzările au scăzut cu 8%, la 35,7 miliarde de lei, de la 38,8 miliarde de lei în 2023.

Producţia a fost peste aşteptări, de 109 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) faţă de 113 mii bep/zi, o scădere de 3,8%, cea mai mică din ultimii 7 ani, ca urmare a rezultatelor bune ale reparaţiilor capitale şi forajelor care contrabalansează parţial declinul natural. Costul de producţie a crescut cu 2%, la 16,2 dolari/bep, din cauza scăderii producţiei disponibile la vânzare.

“Performanţa noastră operaţională a fost foarte bună în 2024: producţia de hidrocarburi a fost peste cea planificată, cu cel mai mic declin din ultimii 7 ani, iar rafinăria şi centrala electrică au funcţionat la capacitate ridicată. Astfel, am contribuit semnificativ la piaţa de energie din România, cu circa o treime din cererea de carburanţi, o treime din cea de gaze şi 10% din producţia de electricitate. În 2024, rezultatul din exploatare la costuri curente de aprovizionare excluzând elementele speciale a scăzut la 5,7 miliarde lei, într-un mediu cu preţuri mai mici şi afectat negativ de modificările de reglementare introduse pentru gaze naturale şi electricitate, care au condus la un rezultat negativ al activităţii de Gaze şi Energie în trimestrele doi şi patru ale anului trecut”, a declarat CEO-ul OMV Petrom Christina Verchere.

Proiectul Neptun Deep a progresat conform planului, cu 90% din buget deja contractat. Construcţia platformei de producţie a avansat la şantierele Saipem situate în Indonezia şi Italia, iar instalaţia de foraj a ajuns în România.

“Am avansat puternic cu implementarea Strategiei 2030 care ne poziţionează pentru producerea de energie cu emisii reduse de carbon. Doar în 2024, am investit 7,2 miliarde de lei, pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, pentru proiecte de energie regenerabilă şi pentru extinderea reţelei de electro-mobilitate. Şi am continuat să fim printre cei mari contribuabili la bugetul de stat al României, cu circa 16 miliarde lei din taxe şi dividende”, a adăugat CEO-ul companiei.

Situaţia finanţelor publice va conduce probabil la un desant al autorităţilor în domeniul energetic, nefiind excluse noi taxe sau majorarea celor deja existente. Şi OMV Petrom pare a se aştepta la aşa ceva.

“Ne aşteptăm ca 2025 să fie un an dificil şi cu volatilitate, cu provocări fiscale şi de reglementare. În condiţiile unui mediu fiscal şi de reglementare predictibil şi competitiv, ne aşteptăm să atingem un nivel record al investiţiilor, de circa 8 miliarde de lei, care va contribui la securitatea energetică a României şi la economia ţării”, a afirmat Verchere.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în 2024 de 5,7 mld lei, cu 32% mai mic, ca urmarea a preţurilor mai mici ale mărfurilor şi impactului negativ al mediului de reglementare asupra activităţii de gaze şi energie

Investiţiile companiei au fost mai mari cu 52%, de 7,2 mld lei faţă de 4,7 mld lei în 2023.

Rezultatul din exploatare al segmentului Explorare şi Producţie a fost de 3 mld lei, mai scăzut cu 29%, determinat în principal de preţurile scăzute la ţiţei şi gaze şi de volumele mai mici vânzărilor de hidrocarburi.

Rezultatul din exploatare al segmentului Rafinare şi Marketing a fost de 2,4 mld lei, marginal mai mic comparativ cu 2,5 mld lei în 2023, reflectând marje mai mici de rafinare compensate în mare măsură de performanţa canalelor de vânzări.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom de 9,2 USD/bbl, mai scăzut cu 34%, ca urmare a diferenţialelor mai slabe pentru motorină şi benzină

Rata de utilizare a rafinăriei de 97% comparativ cu 80% în 2023, deoarece 2023 a fost afectat de revizia planificată; semnificativ mai mare decât media europeană

Vânzările totale de produse rafinate mai mari cu 6%. Vânzările cu amănuntul în România au crescut cu 4%, susţinute de creşterea cererii.

Rezultatul din exploatare al Segmentului Gaze şi Energie a fost de 0,4 mld lei faţă de 2,1 mld lei în 2023.

“În pofida performanţei operaţionale bune, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative şi de dinamica pieţei”

Volume de vânzări de gaze naturale mai mici cu 7%, din cauza volumelor mai scăzute către angrosişti şi consumatorii finali.

Producţia netă de electricitate a centralei electrice Brazi a fost de 4,9 TWh faţă de 4,2 TWh în 2023, reprezentând 10% din producţia de energie electrică a României.

Acesta a fost al doilea cel mai înalt nivel al producţiei atins de centrală de la începerea operaţiunilor, după recordul stabilit în 2022.

Tag Cloud