Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Marele parc eolian din Ialomiţa primeşte încă 58,9 mil. € de la EDP

Marele parc eolian din Ialomiţa primeşte încă 58,9 mil. € de la EDP

eoliene Constanta

Firma care operează al doilea proiect eolian din România ca mărime şi în acelaşi timp printre primele din Europa de pe uscat, Ialomiţa Power, a beneficiat recent de o majorare de capital de 58,9 milioane de euro, după ce abia în primăvară capitalul social i-a mai fost majorat cu 10 milioane de euro, indică o hotărâre de la sfârşitul lunii septembrie a companiei, consultată de Energy Report.

Acţionarii firmei Ialomiţa Power sunt Energias de Portugal (EDP), unul dintre “premianţii” certificatelor verzi din România şi Renovatio Group. Parcul eolian care se pregăteşte în perioada următoare de racordare la reţea după mai multe luni de întârzieri este în localitatea Făcăeni din judeţul Ialomiţa. Proiectul este prevăzut pentru o putere instalată totală  de 264 de MW.

Merită amintit că lunile trecute, aceeaşi acţionari au adus 18,2 milioane de euro la capitalul firmei Sibioara Wind Farm, care operează eolienele din Albeşti, Vaslui, despre care s-a scris pe larg mai pe larg în Energy Report. Renovatio a contribuit cu 2,73 milioane de euro iar EDP Renewables Europe cu aportul în numerar de 15,47 milioane de euro.

Revenind la proiectul gigant din Ialomiţa, să spunem că majorarea de capital a fost făcută şi în primăvară şi acum doar de către EDP astfel că în prezent EDP deţine peste 99%.

În România, cel mai mare parc eolian existent este este cel al CEZ de la Făntănele-Cogealac, în judeţul Constanţa, de 600 de MW.

Anul trecut au mai fost ridicate mai multe parcuri eoliene, fără a depăşi niciunul 200 MW. Mai mult decât atât, doar două au capacitatea instalată de peste 100 MW, parcurile Pantelimon al Ewind şi Târguşor 1 (controlat de Enel Green Power) din Constanţa.

Cât despre portughezii de la EDP Renewables, aceştia au fost şi anul trecut dar şi în anul 2012 printre “premianţii” certificatelor verzi din România. Anul trecut au fost clasaţi imediat după CEZ şi Enel, cu peste 700.000 de certificate verzi obţinute (din care doar Cernavodă Power, eolienele portughezilor plasate în Cernavodă, au primit 400.000 CV cu 100.000 CV amânate).

Amintim că eolienele de la Cernavodă Power, controlată de portughezi, a scos din turbinele eoliene un profit de 10 milioane de lei anul trecut. EDPR are în România o capacitate instalată de 521 MW, mai mare cu 172 MW decât în urmă cu un an. Din acest total, 50 MW sunt în panouri solare.

 

Tag Cloud