Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Încă 52 mil. € pentru Ialomiţa Power, al doilea mare proiect eolian din România

Încă 52 mil. € pentru Ialomiţa Power, al doilea mare proiect eolian din România

eoliene constructie

 

După ce în iunie, EDP a adus la proiectul eolian gigant din Făcăeni (judeţul Ialomiţa) 51,8 milioane de euro, asociatul majoritar a hotărât să facă aceeaşi mişcare şi cu aceeaşi sumă, indică un document al firmei de proiect, consultat de Energy Report.

Astfel, dacă în iunie, după majorarea de capital cu 51,8 milioane de euro, acesta a urcat în lei de la 308.052.900 lei la 538.616.300, după majorarea de capital mai recentă, capitalul social a urcat la 769.179.700 lei.

Asociaţii firmei Ialomiţa Power sunt Energias de Portugal (EDP) prin “EDP Renewables Europe SL”, unul dintre “premianţii” certificatelor verzi din România şi Renovatio Group. Parcul eolian este în localitatea Făcăeni din judeţul Ialomiţa şi este prevăzut pentru o putere instalată totală  de 264 de MW.

Similar majorărilor de capital de anul trecut şi din iunie, şi majorarea de capital recentă a fost făcută doar de către EDP astfel că în prezent EDP deţine peste 99%. Drept urmare, doar EDP Renewables Europe (numit în document “Asociatul 2”) va primi părţi sociale “proporţional cu suma cu care Asociatul 2 a contribuit la majorarea de capital”, se precizează în document.

Cel mai mare parc eolian din Europa a fost finalizat în anul 2012 de către CEZ la Fântânele-Cogealac-Grădina şi are o capacitate totală de 600 MW.

În ultimii doi ani au mai fost ridicate câteva parcuri eoliene mai mici dar niciunul nu a depăşit 200 MW. Mai mult decât atât, doar două au capacitatea instalată de peste 100 MW, parcurile Pantelimon al Ewind şi Târguşor 1 (controlat de Enel Green Power) din Constanţa.

Revenind la EDP, aşa cum am scris pe larg în Energy Report în ultimele săptămâni, aceştia au majorat în vară, cu sume mai reduse decât cea de mai sus, şi capitalul social al mai multor parcuri cu panouri solare deţinute în România.

Concret, aceştia au majorat cu 4,02 milioane de euro capitalul social al Cujmir Solar (parc solar din Mehedinţi), cu 3,46 milioane de euro capitalul social al Foton Epsilon (tot în Mehedinţi) şi peste 2,9 milioane de euro pentru Foton Delta (Dolj).

EDP Renewables au fost în anii din urmă printre “premianţii” certificatelor verzi din România. În 2013 au fost clasaţi imediat după CEZ şi Enel, cu peste 700.000 de certificate verzi obţinute.

 

Tag Cloud