Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Compania-mamă a Petrom a descoperit gaze naturale în apele teritoriale ale Australiei

Compania-mamă a Petrom a descoperit gaze naturale în apele teritoriale ale Australiei

OMV Australia

OMV, compania-mamă a Petrom, controlată de statul austriac, a anunțat că a făcut o descoperire de gaze naturale offshore, în largul coastelor Australiei.

Potrivit unui comunicat al OMV, forarea unei sonde de testare în blocul Zola din apele teritoriale ale Australiei a dus la descoperirea unui zăcământ de gaze naturale constând în mai multe straturi de nisip care conțin hidrocarburi, straturi având în total 112 metri.

„Acesta este un pas important în vederea intrării în producție a blocului Zola”, a declarat Jaap Huijskes, membru al board-ului OMV, responsabil cu activitățile de explorare și producție.

În 2011, OMV a anunțat că estimează că, în zona respectivului bloc,se află straturi de gaze naturale totalizând 132 de metri, estimarea fiind efectuată în urma forării în blocul Zola a uneia dintre cele mai mari sonde de explorare a OMV.

Straturile de gaze naturale descoperite în blocul Zola sunt localizate la mare adâncime, la circa 10 kilometri de giganticul bloc Gorgon, deținut de americanii de la Chevron. Potrivit acestora, blocul Gorgon ar conține peste 1,13 mii de miliarde de metri cubi de gaze, având o durată de viață estimată la 40 de ani.

Instalația de foraj a fost instalată la o adâncime de 240 de metri, iar forajul sondei a fost efectuat până la 5.400 de metri sub nivelul mării, într-un interval de circa 3 luni. După finalizarea testelor, sonda va fi astupată și abandonată, precizează cei de la OMV.

OMV Australia are o participație de 20% în joint-venture-ul care se ocupă de proiect, restul fiind deținut de companiile Apache, care este și operatorul blocului (30,25%), Santos (24,75%), JX Nippon (15%) și Tap Oil (10%).

La începutul acestei luni, OMV a anunțat că a obținut șase licențe suplimentare de explorare offshore în apele Norvegiei, în cazul a două dintre acestea având și calitatea de operator, și că a declanșat prospecțiuni seismice în apele teritoriale bulgărești ale Mării Negre pe o suprafață de 7.740 de kilometri pătrați din blocul de explorare 1-21 Han-Asparuh, situat în sectorul vestic al mării.

Tag Cloud