Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Ce ar trebui să știe consumatorii casnici despre liberalizarea prețului la gaze

Ce ar trebui să știe consumatorii casnici despre liberalizarea prețului la gaze

gaze majorare pret

Prețul gazului achiziționat de furnizori de la producători a fost liberalizat începând de azi, 1 aprilie, consumatorii urmând a fi afectați, chiar dacă nu direct, ci indirect. Prețul gazelor pentru populație va fi în continuare reglementat, însă liberalizarea prețului tranzacțiilor dintre producători/importatori și furnizori va avea un impact și asupra facturii. Ce ar trebui să știe consumatorii

Va crește factura consumatorilor casnici?

Da, însă nu direct, ci indirect. Liberalizarea prețului la gaze vizează deocamdată doar tranzacțiile dintre producători și furnizori, nu și cele dintre furnizori și consumatori casnici, care vor fi în continuare reglementate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei până în 2021, când urmează a fi și acestea liberalizate total. Calendarul liberalizării prețului la gaze a fost stabilit diferit de cel la electricitate, care conținea procente - x% preț dereglementat, (100 - x )% preț reglementat . În cazul gazului, guvernul a preferat să alcătuiască un calendar cu prețul cu care producătorii ar fi trebuit să vândă gaze furnizorilor (celelalte componente ale prețului, tarifele de distribuție și alte taxe, find ori fixe, ori la rândul lor reglementate).

Cu cât crește factura de la 1 aprilie?

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ședința de joi prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, creșterea prețurilor plătite de populație fiind în medie cu 2%, de la 1 aprilie. Potrivit președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor.

Cum va evalua prețul plătit de populație pe gaze în perioada următoare?

Ascendent, pare a considera ANRE. Un indiciu ar putea fi reprezentat de calendarul inițial stabilit de autorități. Înainte de a decide liberalizarea prețului la producători, Guvernul aprobase și un calendar de liberalizare (anulat între timp) pentru clienții casnici, prețul pe care furnizorii ar fi trebuit să-l plătească producătorilor pentru gazul facturat consumatorilor casnici finali fiind de 60 lei/ MWh (cât este în prezent) până la 1 iulie 2016, 66 lei/MWh de la 1 iulie 2016, 72 leiMWh de la 1 aprilie 2017. De la 1 aprilie 2017, un MWh ar fi trebuit să coste 78 lei, de la 1 aprilie 2018, 84 lei, iar de la 1 aprilie 2020, 90 lei.

Pe termen lung se poate micșora prețul gazului în urma liberalizării?

Da. Calculele ANRE nu par a lua în calcul faptul că, în cazul în care companiile care dețin perimetre offshore în Marea Neagră decid că proiectele respective sunt fiabile comercial, România s-ar putea transforma într-un exportator net. Cu alte cuvinte, companiile din România ar produce mai mult gaz decât necesarul de consum autohton. Însă decizia de investiție depinde de posibilitatea exportului. Nimeni nu va decide să investească în vederea majorării capacității de producție în absența unei piețe. Dacă respectivele companii ar decide să investească în absența infrastructurii de export (inexistentă în momentul de față) s-ar faulta singure, ar contribui singure la o eventuală prăbușire a prețului propriului produs, prin inundarea pieței cu noi cantități de gaze. Așa se explică că liberalizarea prețurilor la gaze reprezintă o condiție impusă de Comisia Europeană pentru finanțarea proiectului BRUA (Bulgaria- România-Ungaria-Austria) care ar urma să asigure interconectarea dintre piețele gazelor din respectivele state.

Ce se va întâmpla în perioada următoare?

Probabil că, în primă fază, piaÈ›a va fi puÈ›in transparentă, iar preÈ›urile vor creÈ™te. Odată cu realizarea pe OPCOM a unei burse similare cu cea a energiei electrice È™i a unor instrumente mai complexe de tranzacÈ›ionare, piaÈ›a va câștiga în transparență, iar preÈ›urile ar putea avea o evoluÈ›ie descendentă. ÃŽnsă aceasta depinde de construirea infrastructurii de transport, a interconectării cu pieÈ›ele vecine. ÃŽn absenÈ›a acestei interconectări, preÈ›ul va fi stabilit de cei doi mari producători români, OMV Petrom È™i Romgaz. Iar pe timpul iernii, de Gazprom, care probabil va fi principalul jucător pe piaÈ›a pentru ziua următoare (prin companiile furnizoare agreate, cu care are semnate contracte). Gazprom obiÈ™nuieÈ™te să factureze preÈ›ului gazelor în funcÈ›ie de preÈ›ul petrolului. Iar în prezent, petrolul se află încă la un nivel redus. O eventuală creÈ™tere a preÈ›ului petrolului ar scumpi artificial È™i gazele. Dacă interconectarea cu pieÈ›ele gazelor externe, în special cea din Ungaria È™i Austria ar fi realizată, preÈ›ul gazelor pe viitoarea bursă autohtonă ar putea depinde mai mult de preÈ›ul de la hub-ul austriac de la Baumgarten decât de preÈ›ul petrolului, cum ar dori Gazprom. ClienÈ›ii casnici ar putea să opteze pentru intrarea pe piaÈ›a liberă înainte de 2021, putând negocia tarife preferenÈ›iale cu oricare din cele peste 150 de firme furnizoare de gaz licenÈ›iate. Acesta este un alt motiv pentru o viitoare ieftinire a preÈ›ului gazelor (nu È™i a tarifelor de distribuÈ›ie, din păcate, care vor fi în continuare subiectul unei negocieri între ANRE È™i distribuitori).

Tag Cloud