Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Crimeea începe să resimtă dureros dependența de electricitatea și apa furnizate de Ucraina

Crimeea începe să resimtă dureros dependența de electricitatea și apa furnizate de Ucraina

Crimeea alimentare utilitati

La câteva zile după ce Crimeea a fost anexată de Rusia, becurile din peninsulă au început să pâlpâie. Oficialii din Crimeea au acuzat Ucraina că le-a redus la jumătate aprovizionarea cu electricitate pentru a-i intimida, după ce referendumul prin care Crimeea a decis să se rupă de Ucraina și să se alipească Rusiei.

„Tăierea furnizării de curent electric este o încercare a Kievului de a șantaja Rusia prin intermediul Crimeei”, a scris premierul crimeean, Serghei Aksionov, pe contul său de Twitter.

Reacția dură a lui Aksionov reflectă o realitate dură cu care trebuie să se obișnuiască locuitorii din Crimeea: dependența strategică covârșitoare a peninsulei față de alimentarea cu electricitate și apă din Ucraina continentală. Guvernul de la Kiev, care nu a putut preveni anexarea peninsulei la Rusia, încă deține o armă pe care o poate folosi pentru a negocia cu vecinul său agresiv.

Crimeea se bazează pe Ucraina pentru 70% din consumul de apă și 90% din cel de electricitate, pe care le importă în totalitate printr-o fâșie îngustă de pământ care o leagă de continent.

Oamenii simpli suferă

Dar Ucraina trebuie să fie de asemenea atentă să nu îi lovească prea tare pe locuitorii Ucrainei la capitolul electricitate și apă. Nu își poate permite să lase să se vadă că le-ar face rău oamenilor obișnuiți, din moment ce susține că regiunea rămâne parte a teritoriului său. Analiștii spun că Ucraina ar putea cel mai probabil să crească prețurile la curent electric și apă pentru Crimeea, dar nu va obține niciun avantaj pe chestiuni politice și de securitate.

Autoritățile ucrainiene au descris tăierile de electricitate din Crimeea din această săptămână drept o simplă consecință a unor operațiuni de mentenanță tehnică și au insistat că nu ar face nimic pentru a-i prejudicia pe rezidenți.

Rusia a sărit în ajutor cu sute de generatoare diesel și a început să elaboreze planuri pentru a conecta rețeaua electrică a regiunii la cea continentală a Rusiei, care este separată de Crimeea prin Strâmtoarea Kerci. Oficialii ruși spun că eventuala penurie de apă ar putea fi rezolvată prin folosirea mai eficientă a resurselor existente.

Aceste asigurări nu l-au ajutat prea mult pe Filip Savchenko, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani care deține o firmă de refrigerare și logistică în Simferopol, capitala Crimeei. Savchenko a declarat că electricitatea a fost tăiată timp de două nopți la depozitul său, unde sunt stocate zilnic produse în valoare de 9.000 de dolari pentru clienții săi.

„Cu ajutorul generatoarelor autonome pe care le avem, am reușit să supraviețuim”, a spus Savchenko. „Dar dacă taie curentul electric pe viitor pentru mai mult timp, nu vom putea face față. Ne vom pierde produsele și partenerii de afaceri ne vor da în judecată”, a adăugat el.

Rusia va interveni, dar va dura

Indiferent de ce se află în spatele penelor de curent recente, e limpede că dependența Crimeei față de Ucraina continentală în termeni de utilități a fost subevaluată de autoritățile separatiste și de Rusia. Acestea scot la lumină lipsa unui plan real de adaptare dacă Kievul chiar decide să oprească alimentarea cu utilități.

Proiectele pe termen lung ale Rusiei ar putea, în final, să scoată de tot Crimeea din starea de dependență față de Ucraina, dar asta ar putea dura ani de zile.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat, săptămâna aceasta, că o soluție rapidă pentru problema electricității ar putea fi folosirea unui cablu de transmisie pentru a lega peninsula la rețeaua de curent a Rusiei peste Strâmtoarea Kerci, care are o lățime de 3,2 kilometri în cel mai apropiat punct.

Rusia a trimis generatoare diesel, inclusiv unele unități mari folosite drept back-up în timpul recentelor Jocuri Olimpice de Iarnă de la Soci. Ministrul rus pentru Situații de Urgență, Vladimir Puchkov, a spus că ministerul său a livrat deja în Crimeea un număr de 1.400 de generatoare diesel.

Pe termen mai lung, guvernul regional crimeean a avansat ideea de a construi două centrale electrice pe peninsulă. Proiectele de infrastructură ambițioase din Rusia sunt în mod tradițional afectate de cheltuieli excesive și corupție.

Irigațiile sunt mult timp o mare durere de cap pentru Crimeea, iar problema s-ar putea agrava dacă Ucraina decide să pună presiune prin închiderea canalurilor construite în era sovietică, alimentate de fluviul Nipru, o sursă majoră de apă pentru Crimeea. Sistemul de canale care alimentează Crimeea a fost construit numai după de peninsula a fost transferată, în 1954, de liderul sovietic Nikita Khrushchev statului-mamă Ucraina.

Tag Cloud