Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun09082024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Blocajul de la Rosia Montana provoaca haos pe burse

Blocajul de la Rosia Montana provoaca haos pe burse

Blocajul de la Rosia Montana provoaca haos pe burse

Valoarea unitatii fondului inchis de investitii iFond Gold a scazut cu 8% doar in cursul lunii mai si cu mai mult de 45% de la listarea sa la BVB din decembrie 2010.

Incoerenta declaratiilor politicienilor romani cu privire la calendarul de luare a deciziei finale in privinta proiectului de extractie de aur de la Rosia Montana, ca si cea a procesului decizional ca atare se reflecta in volatilitatea extrema a valorii instrumentelor financiare a caror evolutie depinde de proiectul respectiv. Practic, investitorii sunt nevoiti sa vanda si sa cumpere cu ochii nu doar pe evolutia pretului aurului si al actiunilor companiilor din acest sector, oricum foarte oscilante in aceasta perioada, ci si pe televizor, unde afirmatiile ministrilor din cabinetul Ponta se bat cap in cap la intervale de timp foarte scurte.

Valoarea unitatii fondului inchis de investitii iFond Gold, listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si specializat in plasamente in actiuni de companii din sectorul extractiei si productiei de aur, a scazut cu 8% in cursul lunii mai, la 105,45 lei, potrivit raportului lunar al administratorului SAI Intercapital Investment Management SA.

De la inceputul acestui an si pana la 31 mai 2012, valoarea unitara a activului net (VUAN) a iFond Gold a coborat cu peste 6%, iar de la listarea din decembrie 2010, VUAN-ul a pierdut mai mult de 45% din valoare. Pana miercuri 6 iunie, la mijlocul saptamanii trecute, fondul a mai pierdut 3,3%, pana la 102 lei/unitate.

La finalul lunii mai, iFond Gold avea active nete in valoare totala de 2,19 milioane de lei si un numar de 199 de investitori, cei mai multi dintre ei persoane fizice.

Infiintat special pentru Rosia Montana

iFond Financial a fost infiintat in primul rand pentru a da acces investitorilor locali la exploatari miniere aurifere localizate in Romania, prin achizitia de actiuni la Gabriel Resources, principalul actionar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), la Eldorado Gold Corporation, ce detine 80% din proiectul dezvoltat la Certej in Muntii Apuseni, si la Carpathian Gold Inc., care are in dezvoltare proiectul aurifer Valea Rovina.

La finalul lunii mai, cele trei companii aveau o pondere totala de peste 53% in activul iFond Gold, respectiv Eldorado Gold Corporation - 26,93%, Gabriel Resources - 16,91% si Carpathian Gold - 9,31%. In prezent, iFond Gold are detineri semnificative de actiuni exclusiv la companii listate pe bursa canadiana de la Toronto.

„Administratorul fondului urmareste valorificarea potentialului de crestere pe termen mediu si lung al pretului aurului si al sectorului extractiei si prelucrarii aurului, prin investitii in actiuni emise de companii implicate in exploatari miniere aurifere si alte domenii conexe. Fondul poate investi in actiuni sau alte instrumente financiare din domeniul aurului tranzactionate pe piete din state membre ale Uniunii Europene si pe pietele operate de NYSE Euronext (New York Stock Exchange, NYSE Arca etc) si TMX Group (Toronto Stock Exchange)”, potrivit informatiilor de pe site-ul Intercapital Investment.

Expunere mare pe Romania

In cursul lunii mai, indicele canadian S&P/TSX Global Gold Index, al companiilor miniere specializate in extractia de aur, a inregistrat o depreciere de 1,93%, continuand evolutia mai putin favorabila din ultima perioada, potrivit raportului lunar al IFond Gold. De la inceputul anului, indicele a pierdut in total 15,13%. Evolutia cursului de schimb dolar canadian-leu a avut o influenta usor pozitiva asupra VUAN iFond Gold, apreciindu-se in ultima luna cu 3,42%.

„Datorita expunerii ridicate pe proiectele de exploatare romanesti, evolutia companiei Gabriel Resources are o influenta semnificativa asupra valorii unitatii de fond a iFond Gold. Dupa deprecierea considerabila din luna aprilie, in luna mai cotatia Gabriel Resources de la bursa din Toronto a scazut cu 27,97%. Compania a anuntat pentru trimestrul I al anului 2012 o pierdere de 2,6 milioane de dolari. Lichiditatile de care compania dispune sunt in valoare de 118,5 milioane de dolari”, se arata in ultimul raport lunar al iFond Gold.

Unde se munceste se si castiga

Alte companii din portofoliul fondului au performat bine. Profitul net al New Gold, care si-a anuntat in mai rezultatele din T1 2012, a crescut cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 34 de milioane de dolari, la o productie totala de 99.274 uncii de aur. In cazul Barrick Gold, profitul net a ajuns la 1,03 miliarde de dolari, in crestere cu 3% fata de primele trei luni din 2011, iar productia de aur a atins nivelul de 1,88 milioane uncii. Compania a anuntat un dividend lunar de 0,20 dolari/actiune, in crestere cu 33% fata de dividendul anterior.

Politicienii vorbesc, cotatiile o iau razna

Valoarea unitatii de fond a iFond Gold a cunoscut oscilatii puternice de la o zi la alta in ultima luna, inclusiv ca urmare a unui sir de declaratii contradictorii ale autoritatilor de la Bucuresti cu privire la viitorul proiectului de exploatare aurifera de la Rosia Montana, care au influentat si evolutia cotatiilor actiunilor Gabriel Resources pe bursa de la Toronto.

Schimbare de guvern

Astfel, pe data de 3 mai aparea stirea potrivit careia o analiza ceruta de ministrul demis al mediului de la acea data, Korodi Attila, in legatura cu evaluarea proiectului de la Rosia Montana, dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii, a recomandat Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.

In aceeasi zi a fost publicat programul de guvernare al noului guvern Ponta, in care, referitor la subiectul Rosia Montana, se afirma ca „se va reanaliza in mod transparent (...) situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana. A doua zi, pe 4 mai, VUAN al iFond Gold a scazut cu 10,59%, de la 118 lei/unitate la 105,5 lei/unitate.

Gabriel Resources contraataca

In replica, RMGC a afirmat ca, dimpotriva, detine un certificat valabil de urbanism, iar in consecinta procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Mai mult, intr-un interviu acordat a doua zi, pe 4 mai, agentiei Reuters, seful Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat ca isi doreste ca viitorul cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu RMGC inainte de a face declaratii publice pe tema proiectului minier si a aratat ca proiectul ar putea valora peste 30 de miliarde de dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde de dolari dintr-un studiu publicat in 2007. Ulterior, unitatea de fond a iFond Gold a crescut cu 9,76%, la 115,8 lei.

Sarabanda contradictiilor

Pe 9 mai, noul ministru al mediului, Rovana Plumb, a declarat ca nu a primit auditul prin care juristii recomanda oprirea analizei proiectului de la Rosia Montana, lucru contrazis imediat de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care a spus ca i l-a predat. In ziua respectiva, iFond Gold a scazut cu 11,83%, la 102,1 lei/unitate.

Pe 25 mai, ministrul culturii, Mircea Diaconu, a spus ca, in circa trei saptamani, proiectul Rosia Montana ar putea intra pe agenda ministerului sau, adaugand ca „presedintele tarii a avut perfecta dreptate aici: spuneti odata ceva, ori pe stanga, ori pe dreapta, dar nu o mai tineti atata”. In aceeasi zi, cotatia iFond Gold a avansat cu 14%, de la 92,5 la 105,45 lei/unitate.

„Comedia erorilor” a ajuns la apogeu in primele zile din iunie. Astfel, dupa ce ministrul economiei, Daniel Chitoiu, a declarat pe 1 iunie ca e „convins ca proiectul va demara in acest an”, premierul Ponta a replicat, pe 5 iunie, ca „ministrul Chitoiu a dorit sa transmita ca acest proiect nu va demara in acest an, dar a uitat sa-l includa pe <nu> in propozitie”. In ziua respectiva, iFond Gold a scazut cu 3,27%.

Tag Cloud