Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Canadienii care vor aur din Apuseni, de la Certej, au prelungit mandatul directorilor din România cu 3 ani

Canadienii care vor aur din Apuseni, de la Certej, au prelungit mandatul directorilor din România cu 3 ani

Certej Deva Gold

Canadienii de la Eldorado Gold, care controlează 80,5% din Deva Gold, au hotărât săptămânile trecute în AGOA să prelungească mandatele membrilor şi preşedintelui CA ai Deva Gold cu trei ani, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Astfel, au fost reconfirmaţi pe funcţii Stanca Nicolae ca preşedinte al CA, Paul James Skayman ca vicepreşedinte şi Ilie Dacian Lavu şi Emil Mocanu ca membri simpli.

Lunile trecute, canadienii au hotărât recent să-şi înfiinţeze trei puncte de lucru în zona Certej pentru extracţia aurului şi argintului şi pentru alte activităţi corelate.

Unul dintre punctele de lucru numit “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej” e situat pe teritoriul mai multor sate: Bocşa Mică, Bocşa Mare şi Hondol, comuna  Certeju de Sus, cu o suprafaţă totală de 4.562.203 metri pătraţi.

Un alt punct de lucru este la Certeju de Sus, pe Strada Principală, destinat efectuării de activităţi de servicii anexe pentru extracţie şi depozitări.

În sfârşit, vorbim şi de o staţie pilot în satul Hondol destinată colectării şi epurării apelor uzate, analizelor tehnice şi testărilor.

La finele lunii mai a anului trecut, canadienii au anunţat finalizarea cu succes al studiului de fezabilitate pentru proiectul de la Certej. Compania estimează că va obţine anual 4,4 tone de aur (140.000 de uncii).

Proiectul minier este deținut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold și se află în etapa de construcție a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafață acoperită în prezent de păduri, pajiști, terenuri arabile și zone rezidențiale.

"Eldorado Gold a avizat la Certej, pentru început, doar o mică parte a unui proiect minier cu cianuri, de două ori suprafața celui de la Roșia Montană', se arată într-o informare a Mining Watch România. Potrivit sursei citate, mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România.

Tag Cloud