Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gabriel Resources a reclamat România la Tribunalul Arbitral de la Washington pentru încălcarea tratatelor de protejare a investițiilor semnate cu Canada și UK

Gabriel Resources a reclamat România la Tribunalul Arbitral de la Washington pentru încălcarea tratatelor de protejare a investițiilor semnate cu Canada și UK

Rosia Montana excavator BUUUUN

Canadienii de la Gabriel Resources, care controlează Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, au reclamat statul român la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de autoritățile de la București cu Canada și Marea Britanie.

"Prin acțiunile și inacțiunile sale, România a blocat și a împiedicat implementarea proiectului, cu încălcarea drepturilor investitorilor și fără justă compensație, privând efectiv Gabriel Resources de valoarea investițiilor sale. Tratamentul aplicat de România Gabriel Resources și investițiilor sale încalcă obligațiile prevăzute de tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, provocând pierderi semnificative Gabriel Resources. În cererea sa de arbitraj, Gabriel Resources solicită compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecință a violării de către România a acestor tratate", se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Publicaţia canadiană The Glode and Mail a scris, la începutul lunii mai 2014, că Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

În iunie anul trecut, Gabriel Resources a finalizat un plasament privat de acţiuni prin care a atras 35 milioane de dolari canadieni de la mai mulţi acţionari, care vor avea dreptul inclusiv la o parte din despăgubirile pe care le-ar putea obţine compania de la România prin arbitraj internaţional în cazul Roşia Montană. În septembrie 2013, Gabriel Resources că va da în judecată autorităţile române și va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari din cauza multiplelor încălcări ale tratatelor de de protejare a investiţiilor.

Reprezentați de un gigant al avocaturii

Canadienii vor fi reprezentați la ICSID, în disputa cu România, de firma americană de avocatură White & Case LLP. Aceeași firmă reprezintă Ucraina în negocierile regimului de la Kiev privind restructurarea datoriilor statului ucrainean față de creditorii privați pe bază de titluri de stat, dintre care cel mai mare este Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, cu o expunere suverană pe Ucraina de circa 7 miliarde de dolari. În anii 90, avocații White & Case au fost consultanți pe lângă autoritățile din Rusia, Polonia și Cehia în privința programelor de privatizare în masă din aceste țări.

În comunicatul Gabriel Resources se afirmă că procedurile de arbitraj au fost inițiate după ce canadienii nu au primit nici un răspuns la notificările adresate președinției, premierului și Guvernului României în ianuarie, aprilie și mai anul acesta, notificări în care se cerea demararea de negocieri pentru rezolvarea amiabilă a disputelor.

Totodată, canadienii spun că vor continua să încerce să dialogheze la nivel înalt cu autoritățile de la București, fiind, totodată, deciși să își protejeze drepturile și interesele în România și că au fost obligați să recurgă la demararea procedurii de arbitraj din cauza lipsei de voință a Guvernului român pentru demararea de negocieri.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Acţionarii Gabriel Resources sunt holdingul Electrum Global (16%), investitor în industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, cunoscut în principal pentru afaceri cu diamante în Africa, gigantul minier Newmont (13%), fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman şi fondul de hedging Paulson & Co. (10%), controlat de miliardarul american John Paulson. Acţiuni reprezentând 26% din capitalul companiei sunt flotate liber pe bursă.

Concedieri colective

În aprilie anul acesta, RMGC a anunţat că a început procesul de concediere colectivă pentru circa 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, din cauza întârzierilor "nejustificat de mari" în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer, sindicatul fiind notificat despre acest lucru.

"Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat atât Sindicatul «Viitorul Mineritului», cât şi autorităţile în domeniul muncii asupra demarării procesului de concediere colectivă pentru aproximativ 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, numărul final urmând a fi determinat după încheierea negocierilor cu sindicatul. Astfel, la un an după concedierile colective din martie 2014, când 1.000 de familii rămâneau fără sursă esenţială de venituri în zona Roşia Montană, RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei", arăta RMGC, într-un comunicat.

Totodată, Roşia Montană Gold Corporation îşi reafirma disponibilitatea de a dezvolta cea mai modernă mină auriferă din România şi speră ca factorii de decizie să se implice în consultări cât mai curând posibil.

În 17 februarie 2015, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a trimis în şomaj tehnic 70 de angajaţi, din totalul de o sută de salariaţi ai companiei, ca urmare a incertitudinii prelungite privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană.

"Începând cu data de 17 februarie 2015, 70% dintre angajaţii companiei Roşia Montană Gold Corporation intră în şomaj tehnic prin întreruperea temporară a contractului de muncă pe termen nedefinit. Măsura şomajului tehnic este impusă de incertitudinea prelungită privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană, ceea ce determină continuarea programului de reducere a activităţilor şi a costurilor companiei", se arăta în comunicatul RMGC de la acea vreme.

Preşedintele Klaus Iohannis declara în luna ianuarie că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile.
El mai spunea că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate.

În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.

Tag Cloud