A ars cauciucuri pentru combustibil şi acum “o arde” în insolvenţă. Creanţe de peste 16 milioane lei
- Detalii
- Publicat în 21 January 2016
Compania Power Oil din Timişoara a omului de afaceri Răzvan Baba s-a înfiinţat în anul 2009 cu obiectul principal de activitate comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate.
În anul 2012 a început construcţia unei hale industriale și dotarea acesteia cu echipamente tehnologice pentru prelucrarea termică a deșeurilor de polietilenă și a cauciucului uzat.
Produsul rezultat, numit ,, reziduu lichid din piroliză’’, este utilizat, prin prelucrări succesive, la fabricarea unor diverse produse printre care şi la obținerea de combustibili lichizi.
Anul trecut însă, compania a intrat în insolvenţă iar creanţele împotriva sa sunt de circa 16,6 milioane de lei.
Interesant este că pe lângă creanţe precum cea a Băncii Transilvania de 1,85 milioane de lei, Unicredit Leasing şi multe altele mai mici, de departe cea mai mare creanţă este deţinută de “Lieb Benz Oil”, companie intrată tot anul trecut în insolvenţă şi care îl avea până de curând printre asociaţi pe acelaşi Răzvan Baba. De altfel, cele două companii au aceeaşi adresă.
Acum, Power Oil are drept administrator special pe Liana Danciu, care este asociat al... Lieb Benz Oil.
Datoria Power Oil din tabelul definitiv al creanţelor către Lieb Benz Oil este de circa 14 milioane de lei.
Şi pentru ca insolvenţa să fie cât mai “lină”, comitetul creditorilor alcatuit din trei membri, dintre care cea mai mare putere de decizie, pe măsura creanţei, o are tocmai Lieb Benz Oil.
Poate fi uşor de explicat în aceste condiţii faptul că orice propunere venită din partea administratorului special sau a creditorului majoritar Lieb Benz Oil este aprobată.
Astfel că în octombrie a fost confirmat planul de reorganizare propus de debitoare prin administrator special. Power Oil a efectuat plăţi aferente trimestrului I al anului I, urmând ca până la jumătea lui aprilie să facă plăţi aferente trimestrului II al anului I din planul de reorganizare, plan care este proiectat pe trei ani.
De subliniat e şi faptul că firma desfăşoară activitate şi în prezent, fapt ce poate susţine într-o anumită măsură şansele acesteia de respectare a obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare.
De altfel, în strategia de reorganizare se aminteşte faptul că în prezent, compania are încheiat un contract de furnizare a produsului de piroliză, încheiat cu Rafinăria Steaua Română, contract care prevede livrarea a 120 t/lună de produs rezultat al producției la cotația Platt’s European Marketscan sub titlul fuel oil 1%.
Liana Danciu susţine că obiectivul companiei este exploatarea liniei de producţie la întreaga sa capacitate (180 t/lună).
Nimeni nu ştie cu exactitate cum o să arate viitorul companiei. Până una-alta, administratorul judiciar încasează 5.000 lei lunar plus TVA.