Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate ANI sesizează un conflict de interese la Transgaz: un director din companie a fost auditor pentru două firme contractoare ale transportatorului de gaze

ANI sesizează un conflict de interese la Transgaz: un director din companie a fost auditor pentru două firme contractoare ale transportatorului de gaze

transgaz

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere procurorilor să facă verificări în cazul directorului Direcţiei Organizare de la Transgaz Mediaş, Angela Mateş, pentru conflict de interese, întrucât a avizat documente privind operaţiuni economico-financiare din contracte încheiate cu două firme la care aceasta a fost auditor.

Potrivit unui comunicat al Agenției, în perioada 16 august 2007 - 01 decembrie 2011, Angela Mateș a exercitat controlul financiar preventiv propriu, la nivelul S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Mediaș, și a acordat viză asupra unor operațiuni economico-financiare (chirii, furnizări de bunuri materiale și servicii), consemnate în documente justificative (81 facturi fiscale), ce atestă relațiile contractuale -comerciale dintre S.N.T.G.N. ”TRANSGAZ” S.A. Mediaș și S.C. APROV S.A. Mediaș și S.C. DAFORA TURISM S.A. Mediaș, societăți comerciale cu care persoana evaluată s-a aflat în raporturi comerciale atât în perioada 2008 - 2011, cât și în ultimii 5 ani.

"După exercitarea controlului financiar preventiv propriu și acordarea vizei de către Mateș Angela Aneta asupra operațiunilor patrimoniale cuprinse în documentele justificative, conducerea S.N.T.G.N.”TRANSGAZ” S.A. Mediaș a aprobat efectuarea plăților contravalorii bunurilor și serviciilor furnizate de către cele două societăți comerciale, acestea beneficiind de încasări, în perioada 2008 - 2011, în valoare cumulată de 269.516,18 lei", se arată în comunicat.

Persoana evaluată a deținut funcția de auditor atât în cadrul S.C. APROV S.A., cât și în cadrul S.C. DAFORA TURISM S.A. (perioada 27 septembrie 2005 - 07 martie 2008).

În perioada 2008 - 2011, în baza contractelor de servicii și a actelor adiționale, încheiate între S.C. APROV S.A. Mediaș și S.C. ADINA MED S.R.L. Mediaș (prin reprezentant MATEȘ ANGELA ANETA, în calitate de asociat unic), societatea deținută și administrată de persoana evaluată a încasat de la S.C. APROV S.A. Mediaș venituri în sumă totală de 76.960 lei, conform facturilor fiscale emise și achitate.

În consecință, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Angela Mateș a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Angela Mateș a deținut, în cadrul Societății Naționale de Transport Gaze Naturale”TRANSGAZ” S.A. Mediaș, funcțiile de Contabil șef în cadrul Sucursalei de Cercetare și Proiectare pentru Transport Gaze Naturale Mediaș (în perioada 24 iulie 2000 - 16 august 2007), Director al Direcției Contabilitate din cadrul Departamentului Economic (16 august 2007 - 01 decembrie 2011), precum și Director al Direcției Organizare, Resurse Umane (începând cu data de 01 decembrie 2011).

Licitații trucate

Recent, Consiliul Concurenţei a derulat inspecţii inopinate la sediile a 13 companii care au participat la proceduri de achiziţie publică organizate de Transgaz Mediaş în 2011, ca parte a unei investigaţii privind o posibilă înţelegere între firmele respective de a participa cu oferte trucate la licitaţii.

"Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei, declanşate de Consiliul Concurenţei, privind o posibilă înţelegere între întreprinderi de a participa cu oferte trucate, la zece licitaţii organizate de Ttransgaz Mediaş în anul 2011", potrivit unui comunicat al Consiliului.

Cele 13 companii investigate sunt Inspet, Condmag Braşov, Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucureşti (TMUCB), Rominsta, Moldocor, CIS GAZ, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecrpod, Amarad, Posada Med şi Staza Invest.

Valoarea totală a celor zece contracte încheiate de Transgaz cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor este de aproximativ 8 milioane euro.

Comunicatul precizează că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Firmele care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor, se mai spune în comunicat.

În 2012, Consiliul Concurenţei a amendat firmele Condmag, Inspet, Moldocor şi TMUCB cu amenzi în valoare totală de 25,5 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze în perioada 2009-2011.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul unei investigaţii privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz în perioada 2009-2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Astfel, firmele Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion euro) şi, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizată în anul 2009.

Tag Cloud