Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri12132024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Transgaz investește 125 de milioane de euro pentru construirea unei noi conducte în nordul României în vederea interconectării cu Ucraina

Transgaz investește 125 de milioane de euro pentru construirea unei noi conducte în nordul României în vederea interconectării cu Ucraina

Transgaz investitii

Transgaz intenționează să investească 125 milioane de euro în construirea unei noi conducte de transport gaze naturale pe direcția Gherăești – Siret, în vederea realizării unei interconectări a Sistemului Național de Transport (SNT) cu sistemul de transport gaze naturale din Ucraina.

Punerea în funcțiune a noii conducte ar urma să aibă loc în 2025. Proiectarea este programată a fi finalizată în 2020, achizițiile publice de materiale și lucrări în 2021, iar construcția este planificată pentru 2022-2024.

Pe lângă gazoduct și instalațiile aferente, va mai fi construită o stație de măsurare gaze transfrontalieră și amplificate stațiile “stațiile de comprimare Onești și Gherăești, dacă este cazul”.

“Prin Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale, Transgaz și-a propus creșterea gradului de interconectare al rețelei naționale de transport gaze naturale la rețeaua de gaze naturale europeană. În acest sens, în completarea proiectului privind dezvoltări ale SNT în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităţilor de transport spre/dinspre Republica Moldova, Transgaz a identificat oportunitatea realizării unei interconectări a SNT cu sistemul de transport gaze naturale din Ucraina, pe direcția Gherăești – Siret.”, se precizează într-un document al operatorului sistemului de transport gaze din România.

Acesta nu este singurul proiect Transgaz legat de interconectarea cu Ucraina. Potrivit documentului “Ucraina a realizat curgerea în sens invers cu Ungaria și a implementat proiectul de asigurare a fluxurilor reversibile cu Slovacia. Este important de subliniat interesul manifestat de Ucraina atât pentru reverse flow fizic în punctele de interconectare cu sistemul românesc, dar mai ales în punctul Isaccea 1, astfel putându-se asigura livrări de gaze naturale provenite din sud-est prin intermediul sistemului de transport bulgar și a firului I de transport internațional gaze naturale.”

Tag Cloud