Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ucraina dublează redevențele la gaze naturale pentru a finanța războiul cu separatiștii proruși. Cât de "euroatlantici" vor rămâne petroliștii occidentali?

Ucraina dublează redevențele la gaze naturale pentru a finanța războiul cu separatiștii proruși. Cât de "euroatlantici" vor rămâne petroliștii occidentali?

Ucraina

Parlamentul de la Kiev a votat recent o lege potrivit căreia, de la 1 august anul acesta, redevențele petroliere datorate de companiile de extracție pentru producția internă de gaze naturale au fost dublate, de la fostul nivel de 28% la 55%, iar cele pentru producția internă de condensat au fost majorate de la 42% la 45%.

Legea prevede că respectivele majorări vor avea un caracter temporar și vor fi în vigoare doar până la 1 ianuarie 2015.

În plus, pentru producția extrasă din sonde noi, forate și intrate în producție după 1 august 2014, se vor datora cote reduse de redevență, față de cele valabile pentru sondele aflate deja în producție, de 30,25% pentru gaze naturale și de 24,75% pentru condensat. Noua lege prevede că aceste cote reduse de redevență pentru sonde noi vor rămâne în vigoare timp de doi ani.

Majorarea redevențelor petroliere face parte dintr-un set mai amplu de măsuri al autorităților ucrainene, menit să compenseze scăderea de venituri la buget și să finanțeze conflictul militar purtat în estul țării cu grupările separatiste pro-ruse. Astfel, a fost introdus un nou impozit pe veniturile personale, de 1,5%, special pentru finanțarea războiului, și au fost majorate taxele pe tutun, precum și cele din sectorul resurselor minerale.

Ca urmare a anunțului majorării redevențelor, prețul la burse al acțiunilor companiilor de petrol și gaze occidentale listate cu activități semnificative în Ucraina s-a prăbușit.

Astfel, cotația acțiunilor britanicilor de la JKX Oil & Gas Plc a scăzut cu 13%, atingând minimul ultimilor peste 10 ani. Peste 90% din rezervele de hidrocarburi concesionate de JKX în Ucraina reprezintă gaze naturale, la care redevența s-a dublat.

Compania britanică și-a obținut 84% din veniturile pe anul trecut din operațiuni derulate în Ucraina. Cele mai multe active și concesiuni ale JKX Oil & Gas Plc sunt situate în Ucraina și Rusia. Compania a anunțat că se află în plin proces de evaluare a impactului noilor cote de redevență asupra programului său investițional.

La rândul lor, reprezentanții companiei britanice de petrol și gaze Regal Petroleum Plc, cu operațiuni în Ucraina, au declarat că majorarea redevențelor le va afecta rezultatele financiare pe 2014, precum și capacitatea de a efectua noi investiții de capital în Ucraina.

Compania Serinus Energy Inc, care deține o concesiune de hidrocarburi și în România, lângă Satu Mare, a anunțat că majorarea redevențelor va duce la scăderea cu 45% a cash-flow-ului net al companiei, obligând-o să reevalueze programul de investiții de capital din Ucraina.

Și firma Cub Energy, specializată în operațiuni de extracție de petrol și gaze în regiunea Mării Negre, a anunțat că se așteaptă la o reducere cu circa 50% a cash-flow-ului net, ca urmare a majorării redevențelor.

"Compania noastră, alături de alți producători de petrol și gaze din Ucraina, a trimis o scrisoare premierului ucrainean, în care am explicat efectele negative ale majorării redevențelor asupra sectorului energetic intern și l-am rugat să nu sprijine măsura. Cu toate acestea, președintele Poroșenko a promulgat legea de majorare a redevențelor pe 1 august 2014. Înțelegem dificultățile economice cu care se confruntă și, deși suntem dezamăgiți de măsura luată, o vom respecta și aplica. Cu toate acestea, dat fiind că majorarea redevențelor va duce la reducerea cash-flow-ului, ne vom reevalua programele de lucrări pe 2014, pentru a ne prezerva capitalul", a declarat CEO-ul Cub Energy, Mihail Afendikov.

Tag Cloud