Pierderile din sistemul energetic se ridica la peste 2% din PIB-ul Romaniei
- Detalii
- Publicat în 31 January 2013
Pierderile din sistemul energetic romanesc se ridica la 5,5 miliarde dolari anual si reprezinta 2,2% din PIB sau 30,87% din totalul sistemului energetic national, dublu fata de nivelul european, a declarat presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, joi, la Adunarea Generala a CNR-CME.
„Pierderile din întreg sectorul energetic înseamna 2,2% din PIB. Din nefericire, întarzierea reformelor din sistemul energetic nu au facut altceva decat sa mentina capacitati cu un grad avansat de uzura si de pierdere în functiune. Acestea se ridica la nivelul a 30,87% din total sistem, mai mult decat dublu fata de nivelul european de 14%. Pierderile reprezinta 5,5 miliarde dolari, daca ar fi sa cuantificam în valoare, si ar trebui sa reprezinte prioritate de grad zero pentru noi toti”, a afirmat Iulian Iancu.
Oficialul a mentionat ca în acest context este necesar un set de masuri care sa diminueze pierderile, din toate sectoarele energetice.
„Avem obligatia ca în setul de masuri propuse sa începem cu masuri care diminueaza pierderea. Vorbesc de pierderile înregistrate si la energie electrica si în sectorul gazelor naturale, inclusiv la consumul casnic. Setul de masuri trebuie sa se transforme în plan national pentru eficienta energetica în toate domeniile, de la exploatare carbune, productia de energie, transport, distributie si consum de energie. Este necesar un set complet si complex de masuri”, a adaugat Iulian Iancu