Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Cablu submarin cu Turcia: CE Oltenia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea contribui cu 6 milioane de euro

Cablu submarin cu Turcia: CE Oltenia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea contribui cu 6 milioane de euro

cablu submarin

Boom-ul eolian din Dobrogea, avansul tehnologic, surplusul de energie electrică al României şi nevoia de energie a Turciei menţin subiectul cablului submarin România -  Turcia care să transporte curentul între cele două ţări ca pe un subiect mereu de actualitate… încă din anul 2006. Dacă în anul 2009, studiul de fezabilitate semnat atunci de Transelectrica cu firma Vattenfall din Suedia a fost pus atunci pe hold din cauza lipsei de finanțare, acum, o primă etapă a proiectului ar putea fi demarată după ce compania de proiect ar urma să facă studiul de fezabilitate. În acest sens, celor trei mari producători de electricitate controlaţi de stat, CE Oltenia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au fost convocaţi să aprobe finanţarea cu câte 2 milioane de euro a companiei de proiect, reiese din documentele consultate de Energy Report.

Acesta ar fi doar un mic pas de început, atâta timp cât valoarea proiectului este estimată a fi pe undeva pe la jumătate de miliard de euro sau chiar mai mult de anumiţi specialişti din piaţă. Astfel că, cel puţin în privinţa finanţării, situaţia este întrucâtva similară cu a proiectului Tarniţă: nu se arată investitorii. Deosebirea principală este că proiectul cablului submarin este de dată mai recentă pe când studiile la Tarniţa datează de prin anii ’70.

Pe de altă parte, dacă în cazul Tarniţa, în afara investitorilor, nu prea există opoziţie, în cazul cablului submarin, ar putea exista probleme cu bulgarii, atâta timp cât cablul trece prin apele teritoriale ale lor. Apoi, şi în Bulgaria există situaţiile frecvente de supraproducţie de electricitate, astfel că, nu mai departe de vara anului trecut guvernul susţinea că anumitor surse li se va permite să producă doar dacă şi-au găsit deja cumpărători în afara ţării, altfel li se va interzice să producă.

La această problemă se adaugă şi aceea că exportatorii de curent ineficienţi din România ar putea fi nevoiţi să concureze cu preţuri din exterior, eventual mai mici decât preţul energiei electrice de la noi.

Până una – alta, statul (acţionar majoritar) i-a convocat pe acţionarii de la Complexul Energetic Oltenia la AGEA pentru 4 martie ora 12, pe ordinea de zi figurând în principal “aprobarea acordului de principiu privind realizarea proiectului” dar şi “participarea la constituirea companiei de proiect HVDCC Romania – Turcia SA prin subscrierea şi vărsarea echivalentului în lei a unui număr de 2 milioane de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 euro”.

Convocările sunt similare şi pentru Hidroelectrica dar şi pentru Nuclearelectrica. Convocarea acţionarilor Nuclearelectrica a fost anunţată vineri prin BVB pentru 11 martie.

 

Tag Cloud