Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electrica ia peste 30 mil. euro de la E.ON după ce s-au judecat la Paris

Electrica ia peste 30 mil. euro de la E.ON după ce s-au judecat la Paris

electrica

Electrica scapă de o parte din deţinerile la E.On Energie România şi E.On Moldova Distribuţie şi le vinde către E.On România. Preţul plătit de E.On România este de circa 31,5 milioane de euro, conform sentinţei arbitrale finale din noiembrie 2013 a Tribunalului Arbitral de pe lângă ICC Paris.

Acestea sunt însă doar puţin peste 60% din acţiunile deţinute de Electrica în cele două braţe ale marelui grup german în România. Rămâne de văzut care va fi soarta celorlalte acţiuni. Să intrăm însă în detalii.

Electrica a hotărât la finele lunii ianuarie diminuarea participaţiei deţinute în E.On Energie România prin transferul a 1.757.468 acţiuni ordinare ale societăţii, fiecare cu o valoare nominală de 2,5 lei, către E.On România. Preţul plătit de E.On România va fi de 0,88 euro pe acţiune, conform sentinţei de la Tribunalul de la Paris, se arată într-o hotărâre Electrica, consultată de Energy Report.

Acţionarii Electrica au votat de asemenea împotriva diminuării capitalului social ca urmare a transferului de acţiuni în valoare de circa 4,4 miloane de lei.

Electrica a aprobat şi diminuarea participaţiei deţinute în E.On Moldova Distribuţie prin transferul a 8.494.218 acţiuni ordinare ale societăţii, fiecare cu o valoare nominală de 10  lei, către E.On România. Preţul plătit de E.On România va fi de 3,52 euro pe acţiune, conform sentinţei arbitrale finale din noiembrie 2013 de la Paris.

Şi pentru acest transfer, acţionarii Electrica au votat împotriva diminuării capitalului social ca urmare a transferului de acţiuni.

Care-i scopul?

Scopul este listarea la Bursă a Electrica. Înainte de vânzarea prin bursă din vară a unui pachet de 51% din acţiunile Electrica, compania va fi divizată prin separarea unei firme (“Societatea de administrare a participaţiilor din energie”) care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi.

Cu alte cuvinte, vânzarea acţiunilor face parte dintr-un proces mai larg de divizare al Electrica, prin desprinderea unei părţi din patrimoniu şi transferul acestei părţi către acea firmă nouă.

La E.On Energie România, Electrica deţine circa 2,8 milioane de acţiuni înainte de vânzarea pachetului de acţiuni de mai sus, în procente 3,78%. La E.ON Moldova Distribuţie deţine cam 13,5 milioane de acţiuni (27%).

Electrica mai deţine participaţii minoritare captive la companii precum Enel Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), Enel Distribuţie Muntenia (23,57%), Enel Distribuţie Banat (24,86%), Enel Distribuţie Dobrogea (24,90%), Enel Energie (36,99%) şi Electrica Soluziona (49%). De asemenea, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri.

Tag Cloud