Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Demisii la vârful Rompetrol Energy

Demisii la vârful Rompetrol Energy

Rompetrol cogenerare

 La nici doi ani de la înfiinţarea firmei Rompetrol Energy din 2012, firma de cogenerare care urmează a fi controlată în totalitate de grupul Rompetrol, doi membri ai Consiliului de administraţie şi-au dat demisia. Compania a numit doi administratori interimari şi a decis ca la una din viitoarele Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor să includă un punct pe ordinea de zi pentru alegerea unor administratori permanenţi, se arată într-o decizie a companiei, consultată de Energy Report.

Cei cărora le-a încetat mandatul de administrator prin demisie la jumătatea lunii ianuarie sunt Aureliu Marius Ghica, care de curând ocupa şi funcţia de Corporate Finance Director la Rompetrol Group Corporate Center iar cel de-al doilea este mai puţin… vizibil publicului, Eugeniu Moby-Henke (cetăţean român, născut şi domiciliat în Bucureşti).

Ca interimari au fost numiţi Bogdan Ionuţ Oşlobeanu şi Alexey Golovin (cetăţean kazah).

Planurile Rompetrol Energy

În august 2012, Consiliul Concurenţei a avizat înfiinţarea societăţii Rompetrol Energy şi exercitarea controlului în comun asupra acesteia de către Uzina Termoelectrică Midia SA, pe de o parte şi Grupul Rompetrol prin Rominserv SRL şi The Rompetrol Group N.V., pe de altă parte.

Compania constituită de cele trei entităţi de mai sus a anunţat că proiectează, finanţează, construieşte, şi urmează să opereze o centrală termoelectrică în cogenerare, care va deveni operabilă probabil începând cu prima parte a anului 2015.

Proiectul acestei centrale care va comercializa energie electrică şi termică în zona Năvodari, utilizând combustibil gazos şi lichid, va avea o capacitate instalată de peste 50 MW.

UT Midia are ca obiect de activitate comercializarea energiei electrice, furnizarea de abur şi aer condiţionat  şi  captarea,  tratarea  şi  distribuţia  apei. UT Midia este controlată  de Statul român reprezentat prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 56,57% din capitalul social total al acestei firme.

Rominserv  este membră a grupului Rompetrol şi are drept principal domeniu de activitate realizarea de lucrări de montaj ale echipamentelor şi utilajelor tehnologice, inclusiv lucrări de întreţinere şi reparaţii echipamente şi utilaje.

Realizarea proiectului de cogenerare a fost gândită încă de la început în trei etape. Prima etapă a fost cea a funcţionării Rompetrol Energy ca “Societate de Proiect” – cuprinsă între momentul constituirii societăţii şi momentul majorării capitalului social prin aportul în natura al UT Midia şi aportul in numerar al Investitorului, respectiv Rominserv  şi Rompetrol Group (toamna anului 2012).

A doua etapă este cea a funcţionării firmei Rompetrol Energy ca Societate de tip “IPP” (Producător Independent de Energie),  cu  referire  la  perioada  ulterioară  momentului majorării capitalului social prin aportul în natură al UT Midia şi aportul în numerar al Rompetrol Group şi  Rominserv  şi punerea în funcţiune a centralei termoelectrică  în cogenerare.  

Cea de a treia etapă este de după 1 aprile 2015 estimativ şi ar urma să acopere perioada ulterioară punerii în funcţiune a centralei termoelectrice în cogenerare. Atunci ar putea  avea  loc şi modificarea calitativă a controlului asupra Societăţii, din control  în comun,  deţinut  de  cele  trei  companii, la control unic, deţinut de Grupul Rompetrol.

 

Tag Cloud