Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Cât câştigă Piperea din insolvenţa Servicii Energetice Muntenia?

Cât câştigă Piperea din insolvenţa Servicii Energetice Muntenia?

Piperea

RomInsolv, compania de insolvenţă fondată de renumitul avocat Gheorghe Piperea a fost pusă de curând ca administrator judiciar al companiei Servicii Energetice Muntenia, ajunsă în decembrie în insolvenţă.

În tabelul creanţelor, creditorii au de recuperat peste 15 milioane lei iar principalii dintre aceştia sunt (în afară de FISE Electrica cu 48,6% din creanţe, care are acelaşi asociat unic precum firma insolventă, în speţă asociatul  Electrica SA): Auto Courier cu 23,95% din creanţe, ANAF cu 9,98%, Sandemy Companii cu 3,52% şi alţii.

În cele din urmă s-a aprobat onorariul administratorului judiciar de 3.000 de euro lunar plus TVA onorariu fix la care se poate adăuga – şi asta s-ar putea să fie mai important – 4% plus TVA din sumele distribuite creditorilor.

Merită amintit şi că Auto Courier a solicitat să se consemneze expres că s-a opus votului exprimat de FISE Electrica Serv la anumite puncte din adunările creditorilor, ca urmare a faptului că FISE şi Servicii Energetice Muntenia au acelaşi asociat unic, Electrica SA.

În a doua jumătate a lunii februarie, RomInsolv a completat ordinea de zi a adunării comitetului creditorilor Servicii Energetice Muntenia cu un punct în care se propunea aprobarea numirii KPMG Audit ca auditor financiar al companiei insolvente, pentru o perioadă de un an de zile cu un onorariu  de 26.400 lei, decizie justificată de cerinţa existenţei unui auditor unic pe întreg grupul Electrica.

Servicii Energetice Muntenia e ultima dintre filialele Electrica SA care a intrat în insolvenţă. Amintim că Servicii Energetice Oltenia a cerut insolvenţa încă din 21 februarie când susţinea că e în incapacitate de a plăti debitul exigibil de 33,67 milioane de lei.

Atât lichidarea societăţilor de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea ale Electrica, cât şi insolvenţa Servicii Energetice Oltenia (care nu este exclus să intre de asemenea în lichidare, având active atractive la preţul actual al pieţei) s-au încadrat, cel puţin teoretic, în aşa numitul proces de curăţenie al Electrica înainte de listarea la Bursă din vara trecută.

În 2010, Electrica Serv a fost reorganizată, păstrând trei sucursale teritoriale (SISE Electrica Transilvania Nord, SISE Electrica Transilvania Sud, SISE Electrica Muntenia Nord). După reorganizare, au rezultat cinci noi firme de servicii energetice în zonele Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia, toate filiale ale Electrica SA. Rezultatul a fost doar creşterea pierderilor.

Aşa s-a ajuns la concluzia ca societăţile de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea să fie  lichidate, cea de la Oltenia să intre în insolvenţă, iar Muntenia să treacă printr-un proces de privatizare accelerată. Până la urmă, această accelerare s-a făcut tot prin insolvenţă.

 

Tag Cloud