Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Pierderile de energie din rețeaua Enel din România au fost de 11% anul trecut. Italienii promit să le reducă la 8% până în 2017

Pierderile de energie din rețeaua Enel din România au fost de 11% anul trecut. Italienii promit să le reducă la 8% până în 2017

Energie pierderi retea

Pierderile de energie din rețeaua de electricitate operată de Enel în România au fost de 11% din totalul producției anul trecut, iar compania italiană își propune să le reducă la 8% în următorii 5 ani. Profitul operațional al Enel România s-a majorat cu peste 12% în 2012, la 231 milioane euro, ca urmare a creșterii prețurilor și costurilor, generată de seceta de anul trecut, aceste majorări fiind transferate în totalitate consumatorilor.

În termeni cantitativi, respectivele pierderi au scăzut cu 11,26% în 2012, după o scădere cu 13,07% în 2011, potrivit datelor prezentate de Luca D'Agnese, country manager al Enel România, într-o conferință de presă.

Țintele de viitor ale Enel în România sunt reducerea pierderilor de energie din rețeaua de electricitate operată de subsidiara locală a companiei controlate de statul italian de la 11% din totalul producției în 2012 la 8% în 2017, se arată într-o prezentare pentru investitori a Enel.

Alte obiective sunt concentrarea pe piața liberă de distribuție de electricitate, unde Enel vizează creșterea cu 500.000 a numărului de clienți până în 2017, precum și instalarea, în același interval de timp, a circa un milion de contoare „inteligente” de monitorizare a consumului.

Enel are în plan investiții de 542 milioane euro în România în perioada 2013-2017, în reţeaua de distribuţie a energiei, în serviciile acordate consumatorilor finali şi în alinierea operaţiunilor din România la standardele de mediu ale Enel.

Potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale, la nivelul ansamblului rețelei naționale de electricitate, pierderile de energie din România se cifrau la 12% din producție în 2010 (cele mai mari din rândul statelor membre UE foste comuniste, cu excepția Lituaniei, care se situa pe primul loc, cu 20%), nivelul similar cu cel din 2009 și cu 1 punct procentual mai mare decât în 2008.

În perioada 2010-2012, investiţiile realizate de Enel România în zonele de distribuţie în care activează (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) au redus cu 48% durata întreruperilor neplanificate şi cu 30% frecvenţa întreruperilor neplanificate.

„Dacă în urmă cu trei-patru ani media întreruperilor neplanificate pe client era în jur de 10 ore pe an, acum ea a scăzut la jumătate. În ţările din vestul Europei în care activează Enel, această medie este de circa o oră (Italia şi Spania). În aceste state, investiţile în modernizarea reţelei au început în jurul anului 1995. În ţările din centrul şi estul Europei, media este mai mare, pentru că investiţiile Enel în modernizarea reţelelor au început mult mai târziu. Cred că România va ajunge la performanţa Italiei după 10-15 ani, în materie de atingere a standardelor privind durata şi frecvenţa întreruperilor”, a precizat D’Agnese.

Creșteri de costuri, transferate în prețuri

Veniturile Enel România au crescut cu 6,5% în 2012, la 1,032 miliarde euro.

„Această creştere a profitului operaţional vine în special în urma acţiunilor pe care le-am întreprins pentru a creşte eficienţa, pentru că din punct de vedere al marjelor nu am înregistrat creştere, iar creşterea vânzărilor este asociată cu creşterea preţurilor, şi aceasta a fost transferată în totalitate, din cauza preţurilor şi costurilor mai mari cu energia pe care le-am avut. După cum ştiţi, la începutul anului au avut loc o secetă puternică”, a spus Luca D’Agnese.

Potrivit prezentării Enel, costurile operaţionale ale companiei în România au scăzut cu 12% comparativ cu 2011.

În ultima perioadă, preţul energiei tranzacţionate pe piaţa liberă a scăzut cu circa 20% pe PCCB şi cu circa 30% pe piaţa spot PZU, a mai spus Luca D'Agnese. Consumatorii de pe piaţa liberă nu vor beneficia imediat de acest avantaj de preţ întrucât mulţi dintre ei au contractat energia pentru acest an încă de la finele lui 2012, când tarifele erau mai ridicate.

Country managerul Enel România a mai declarat că preţul electricităţii va creşte pentru clienţii casnici în anii următori şi va scădea pentru companiile mici.

„În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare”, a afirmat D'Agnese.

Liberalizarea preţurilor energiei înseamnă renunţarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013.

În privinţa consumatorilor casnici, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015.

Alte trepte de creştere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie şi iulie 2016, ianuarie şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

D'Agnese a adăugat că în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o „migrare masivă” a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.

„În 2017, liberalizarea pieţei ne aşteptăm să ajungă şi la segmentul rezidenţial, ne aşteptăm la o creştere cam la jumătate de milion de clienţi, iar după acest an la câteva milioane”, potrivit lui D'Agnese.

Pentru finalul acestui an el estimează că factura la electricitate va fi cu 7% mai mică pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de preţ de la sfârşitul anului trecut.

Tag Cloud