Circa 1.000 de gospodării din Grecia sunt deconectate zilnic de la rețeaua de electricitate pentru neplata facturilor
- Detalii
- Publicat în 09 April 2013
Circa 1.000 de gospodării din Grecia sunt deconectate zilnic de la rețeaua de electricitate de către monopolul grecesc de stat din domeniul distribuției energiei electrice, pentru neplata facturilor la energie, iar totalul datoriilor la curent neplătite de greci se cifra la 1,3 miliarde euro la finalul anului trecut.
Nu doar criza economică, care a redus dramatic veniturile disponibile ale grecilor, este responsabilă pentru această situație, ci și măsurile de austeritate impuse de către troika FMI-CE-BCE și în special noua taxă specială pe proprietățile imobiliare, introdusă în 2011, care este inclusă pe facturile de curent electric și trebuie plătită laolaltă cu energia electrică consumată.
Datele oficiale arată că unui număr de circa 700.000 de clienți ai companiei grecești de furnizare de electricitate, ADMHE, li s-au aprobat, în 2012, cereri de reeșalonare a datoriilor acumulate pe facturile de curent electric neplătite. În 2011, numărul acestora fusese de 400.000.
Situația se va agrava și anul acesta, din cauza majorării tarifelor furnizorului, dar și ca urmare a faptului că se așteaptă noi reduceri ale veniturilor disponibile ale gospodăriilor din Grecia, pe fondul recesiunii și al introducerii de noi măsuri de austeritate.
Confuzie și birocrație
Ghișeele ADMHE sunt zilnic pline de cetățeni care solicită reeșalonarea datoriilor la curent sau reconectarea la rețeaua de electricitate, în urma achitării unei părți din debitele acumulate.
Marea problemă este însă noua taxă specială pe proprietate, care este inclusă pe facturile de curent în același fel în care, în România, pe facturile de electricitate este inclusă taxa radio-TV.
Deși autoritățile au interzis deconectarea de la rețeaua de electricitate a celor care nu achită această taxă, soft-ul ADHME este incapabil să distingă ce anume de pe factură plătește un client, respectiv curentul consumat sau taxa pe proprietate, astfel încât, cu excepția celor care plătesc totalul sumei de factură, toți ceilalți se confruntă cu riscul de a fi deconectați.
Cei de la ADHME susțin că problema poate fi rezolvată. Astfel, clienții trebuie să se ducă la Fisc și să solicite oficial să plăteasca taxa pe proprietate separat de factura de curent. În acest fel, nu mai riscă să fie lăsați fără curent pentru că nu au plătit taxa.
Însă pe lângă că această opțiune presupune plata unei garanții de 50 de euro, mulți greci pur și simplu nu știu că există această posibilitate și ajung să fie deconectați.
Producția și consumul de curent sunt la pământ
Producția de energie electrică a Greciei a consemnat un nivel de scădere record în februarie anul acesta, atât ca urmare a iernii blânde, care a redus nevoile de consum pentru încălzire, cât și din cauza adâncirii recesiunii, care a tăiat cererea de energie din industrie.
Cererea netă totală de energie a scăzut cu 12%, comparativ cu luna corespunzătoare din 2012, la 3,84 milioane MWh. Cererea scade în continuu de patru ani încoace. În sectorul industrial, reducerea a fost de 4,4% în februarie.
Ca urmare a iernii mai blânde decât de obicei, multe gospodării și-au redus consumul de curent electric, întrucât au folosit mai puțin instalațiile de aer condiționat pentru a-și încălzi locuințele.
Mulți greci au fost nevoiți să treacă la această modalitate de încălzire după ce guvernul de la Atena a majorat taxele pe combustibilii pentru încălzire, ceea ce a dus la o scumpire cu circa 33% a acestora.