Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite in parteneriat cu companii straine
- Detalii
- Publicat în 05 December 2012
Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavoda sa fie construite cu companii asiatice este "foarte mare", a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu, citat de Mediafax. „Probabilitatea (construcţiei celor doua reactoare cu parteneri din Asia - n.r.) este foarte mare", a spus Traicu.
Potrivit acestuia, Romania indeplineşte in acest moment toate cerinţele cerute de investitori privind predictibilitatea derularii proiectelor, intrucat Guvernul de la Bucureşti a adoptat toate reglementarile legislative cerute de Comisia Europeana.
„Romania a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investiţie in Romania sa fie la fel de predictibila ca in orice alta ţara europeana. Intre timp s-a intamplt ceva in bine. Eu cred ca investitorii straini mai au increde in acest proiect pentru ca s-au schimbat condiţiile. Un investitor nu vine pe incredere, ci pe baza unui . Daca legislaţia este unica, europeana, condiţiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte ţari", a spus Traicu.
Proiectul construcţiei celor doua reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat in 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, faceau parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfarşitul anului 2010 la investiţie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa deţina 86% din firma de proiect.
Dupa retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat intrucat Guvernul nu a reuşit sa atraga alţi parteneri in proiect. Din EnergoNuclear mai fac parte Enel (Italia) şi ArcelorMittal Romania.
Traicu afirma, la sfarşitul lunii octombrie, ca o companie chineza ar putea asigura 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4, precum şi ca societaţi din China sunt interesate sa se implice in proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari in unitaţi de producţie a electricitaţii in Romania.