Biogazul, mai profitabil decât fotovoltaicele? EnergoBit construieşte o staţie de biogaz, după ce a oprit investiţiile în parcurile de panouri solare
- Detalii
- Publicat în 02 September 2013
EnergoBit, una dintre cele mai mari companii din România care activează în domeniul echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică, va construi prin intermediul EnergoBit Esco o instalaţie de producere a energiei electrice şi termice din biogazul obţinut din fermentarea deşeurilor organice de origine anumală şi vegetală. Proiectul va fi făcut în asociere cu Carniprod Tulcea, procesator care a avut anul trecut pe piaţa cărnii afaceri de circa 20 de milioane de euro.
Spre deosebire de eoliene şi fotovoltaice, în sectorul de biogaz nu s-a schimbat legislaţia şi se primesc (…deocamdată) în continuare trei certificate verzi pe megawatt injectat în reţea. De altfel, marele grup de inginerie energetică EnergoBit a anunţat recent că a sistat investiţiile în construcţia de parcuri de producţie a energiei fotovoltaice tocmai din cauza modificării legislaţiei în domeniu, mai precis, din cauza amânării unui număr de certificate verzi.
Proiectul din Tulcea de pe strada Tulcea-Murighiol este întrucâtva similar cu cel inaugurat în această vară la Filipeştii de Pădure de către Genesis Biopartner, chiar lângă fabrica de mezeluri CrisTim a omului de afaceri Radu Timiş.
Pentru proiectul din Tulcea se va constitui o nouă firmă, Biocarnic Esco, la care EnergoBit Esco va deţine 80% din părţile sociale iar Carniprod 20%. Noua firmă va avea un consiliu de administraţie cu trei membri, unul dintre aceştia fiind Nicolae Ciuleac, directorul general şi proprietar al Carniprod Tulcea.
Biocarnic Esco şi-a ales deja ca auditor financiar pentru un mandat de doi ani firma PriceWaterhouseCoopers Audit.