Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Cotele obligatorii de biocombustibili din SUA se afla in plin teatru al absurdului

Cotele obligatorii de biocombustibili din SUA se afla in plin teatru al absurdului

Biocombustibili

Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite a propus introducerea de noi reglementari in cadrul programului guvernamental de impunere a utilizarii de biocombustibili, incercand inclusiv sa previna pe viitor fraudarea sistemului de cote obligatorii de carburanti „verzi”, o problema tot mai grava, in conditiile in care operatorii americani de rafinarii si-au intensificat in ultima perioada criticile la adresa autoritatii de reglementare.

Agentia a propus recent majorarea cu 8,9% in 2013 a cantitatii obligatorii de biocombustibili care trebuie utilizata anul acesta in procesarea carburantilor, la 16,55 miliarde de galoane pe an (circa 62,56 miliarde litri), in concordanta cu cantitatea-tinta stabilita de Congresul Statelor Unite, transmite Bloomberg. Proiectul de norma va sta in dezbatere publica 45 de zile, timp in care partile interesate pot trimite comentarii sau obiectii pe adresa Agentiei.

In plus, agentia a publicat o serie de reguli menite sa previna fraudarea sistemului asa-numitelor „credite de biocombustibili”. Potrivit unei legi federale din 2007, rafinariile trebuie sa utilizeze la procesarea carburantilor o anumita cantitate de biocombustibili, cum ar fi etanolul, cantitate proportionala cu cota de piata a fiecareia.

Rafinariile care nu produc ele insele biocombustibili pot cumpara de la producatori „credite de biocombustibili”, pe care acestia le primesc de la stat pentru cantitatile produse. Recent, au fost descoperite trei cazuri de companii care au vandut credite de biocombustibili false, pentru cantitati pe care nu le produsesera niciodata.

„Dupa mai multe cazuri grave de fraudare a sistemului de credite, Agentia se asteapta ca noile reguli sa imbunatateasca lichiditatea pe piata acestor credite si sa usureze lucrurile pentru micii producatori de combustibili regenerabili”, se arata intr-un comunicat al Agentiei.

Proiectul de norma prevede ca cumparatorii de credite de biocombustibili vor fi obligati sa le dea la verificat unor auditori independenti. In plus, se specifica conditiile in care vor putea fi inlocuite creditele invalide si cine va trebui sa plateasca pentru asta.

Interesul poarta fesul

Totodata, Agentia de Protectia a Mediului a publicat si propuneri cu privire la cotele de productie de etanol si alti biocombustibili. Astfel, rafinariile vor trebui sa produca sau sa cumpere credite pentru 2,75 miliarde de galoane de biocombustibili superiori, cum ar fi biodieselul, si 14 milioane de galoane de biocombustibili din celuloza.

Propunerile au declansat controverse intre rafinarii si producatorii de biocombustibili. Acestia din urma au laudat Agentia pentru ca a mentinut acest program, despre care ei spun ca sporeste independenta energetica a SUA si reduce emisiile de carbon.

Pe de alta parte, operatorii de rafinarii spun ca se pregatesc de o campanie masiva de lobby pe langa Congres, pentru a-i convinge pe senatori si reprezentanti sa abroge cu totul programul, sustinand ca utilitatea sa s-a epuizat odata cu boom-ul productiei autohtone de petrol. Asta in conditiile in care utilizarea celor mai „ecologici” biocombustibili, cum ar fi cei produsi din deseuri agricole sau alge, se situeaza inca la cote foarte reduse.

„Anuntul Agentiei de Mediu nu demonstreaza decat ca actualul sistem de cote obligatorii de biocombustibili este defect si de nereparat, motiv pentru care Congresul ar trebui sa-l abroge cu totul”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor Americani de Carburanti si Produse Petrochimice, Charles Drevna.

Nu exista, dar e obligatoriu

Cele mai aspre critici au vizat cotele obligatorii de biocombustibili din celuloza. Cotele pe 2012 au fost, de altfel, desfiintate saptamana trecuta de o instanta de judecata ca fiind „exagerate”.

Exagerate? Ne aflam de fapt in plin teatru al absurdului. In 2012, nu s-a produs in scopuri comerciale nici macar un mililitru de biocombustibil din celuloza. Ceea ce nu a impiedicat Guvernul sa majoreze pentru anul acesta cota obligatorie la 14,65 milioane de galoane, de la nivelul de 8,65 milioane stabilit pentru 2012 si care tocmai a fost anulat in justitie.

„Curtea a recunoscut faptul ca este absurd sa amendezi companiile pentru ca au omis sa utilizeze un produs inexistent. Faptul ca aproape au dublat cota obligatorie pentru acest an demonstreaza ca cei de la Agentia de Protectie a Mediului au pierdut contactul cu realitatea”, spune Bob Greco, director la American Petroleum Institute.

Ceea ce nu a impiedicat Agentia sa declare, in replica, ca tinta de biocombustibili din celuloza fixata pentru anul acesta „reprezinta o estimare rezonabila, bazata pe asteptarile cu privire la productia din 2013”, fiind, totodata, „in concordanta cu sentinta instantei de judecata”.

Rafinariile s-au mai plans in legatura cu utilizarea de etanol produs in Brazilia, din trestie de zahar, pentru indeplinirea cotelor obligatorii de biocombustibili. Importurile din Brazilia au explodat din cauza faptului ca producatorii americani, care utilizeaza in special porumb pentru biocombustibili, s-au confruntat cu majorarea costurilor, ca urmare a secetei din Midwest.

Spre deosebire de biocombustibilul american pe baza de porumb, cel brazilian din trestie de zahar este considerat ca fiind „superior” de catre Agentia de Protectie a Mediului, pentru ca arderea sa genereaza mai putine emisii de gaze cu efect de sera.

Tag Cloud