Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Ţucă, Zbârcea au pierdut procesul pentru Energy Holding în bătălia cu administratorul Hidroelectrica, la rejudecare

Ţucă, Zbârcea au pierdut procesul pentru Energy Holding în bătălia cu administratorul Hidroelectrica, la rejudecare

hidroelectrica

Marţi, 6 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată contestaţia formulată de Energy Holding împotriva măsurii administratorului judiciar Euro Insol al Hidroelectrica de denunţare a contractului de vânzare – cumpărare a energiei electrice nr. 33CE/14.01.2004.

Totodată, instanţa a obligat contestatoarea Energy Holding la plata către Hidroelectrica  a tuturor cheltuielilor de judecata în sumă de 412.825,20 lei.

Energy Hoding a contestat încă din iulie 2012 o măsură a administratorului judiciar al Hidroelectrica de denunţare a contractului de vânzare – cumpărare a energiei electrice.

În primul ciclu procesual, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Energy Holding, soluţia instanţei de fond fiind casată de Curtea de Apel.

La rejudecare, în 17 decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti a soluţionat cauza pe fond, pronunţarea fiind amânată până la  6 ianuarie 2015, când a respins ca neintemeiată contestaţia Energy Holding împotriva deciziei administratorului judiciar.  

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost apărate în instanţă de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii. Energy Holding a fost apărată de avocaţii de la renumita casă de avocatură Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii.

Repetăm că, aşa cum am scris mai sus, este vorba doar de soluţionarea cauzei pe fond.

Scurt istoric

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012, administrator judiciar fiind desemnat Euro Insol, firmă controlată de avocatul Remus Borza.

Imediat, Euro Insol a început negocierile cu toţi partenerii contractuali din contractele de vânzare a energiei electrice. Toate astea cu scopul alinierii preţului contractual la cel practicat pe pieţele de energie electrică, unde curentul era tranzacţionat de două ori mai scump decât în contracte precum cel cu Energy Holding şi alte companii, catalogate frecvent în presă drept „băieţii deştepţi din energie”.

Vânzarea de energie electrică la preţurile din contracte a condus la o pierdere cumulată de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde euro) pentru Hidroelectrica, în perioada 2006 – 2012.

„În contextul eşecului negocierilor cu traderii de energie, în data de 24.07.2012, administratorul judiciar a denunţat, printre altele, şi Contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat de Hidroelectrica cu Energy Holding nr. 33CE/14.01.2004. În perioada de derulare a contractului, diferenţa dintre valoarea preţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate Energy Holding a generat în perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere de 1.441.038.270 lei”, a declarat avocatul Remus Borza.

Pe de altă parte, „prin denunţarea contractului cu Energy Hoding, Hidroelectrica a obţinut, până în prezent, venituri suplimentare de 330.000.000 lei”, a precizat Borza.

 

Tag Cloud