Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10112024

Last updateThu, 10 Oct 2024 7pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Italienii de la Espe şi Idrofin renunţă la mai multe proiecte microhidro din Ardeal

Italienii de la Espe şi Idrofin renunţă la mai multe proiecte microhidro din Ardeal

microhidro 3

ESPE Energia, parte a grupului italian ESPE, are deja cinci microhidrocentrale în judeţul Maramureş dar a fost implicată şi în alte proiecte de energie regenerabilă.  La finele anului 2014, oficialii companiei anunţau că ESPE Energia are în plan să mai investească 40 de milioane de euro pentru a construi microcentrale în Romania.

Să amintim că în vara lui 2012, Espe a beneficiat de un credit de 17 milioane de euro de la BCR pentru o microhidrocentrală depe râul Săpânta, judeţul Maramureş, care a presupus o investiţie  de peste 23 de milioane de euro.

În urmă cu câteva săptămâni, compania Espe a depus şi un proiect de construire staţie distribuţie carburanţi în localitatea Ghiroda din Timiş.

Pe de altă parte, prin firma Hidrogest Energia, atât Espe cât şi un alt renumit jucător italian din domeniul energiei regenerabile, Idrofin, au fost implicaţi în mai multe proiecte de microhidrocentrale. Astfel, încă din anul 2010, Hidrogest anunţa construirea unei reţele de microhidrocentrale cu o putere de 23 megawaţi. Investiţia totală pentru acest proiect era estimată la 60 de milioane de euro. Odată finalizată construcţia, acestea urmau a genera anual 76 mil. KWh. Trei microhidrocentrale, situate pe râul Bărbat, din bazinul Streiului din judeţul Hunedoara, sunt deja funcţionale.

Hidrogest a fost implicată şi în construirea "Chemp Roscani" de pe râul Dobra, tot din judeţul Hunedoara, cu  capacitate instalată de 6,6 MWp şi  o producţie anuală medie de 26 GWh.  Tot Hidrogest a obţinut autorizaţie de construire pentru trei microhidrocentrale în comuna Pui, sat Hobiţa, valoarea autorizată fiind de 56,5 milioane de lei.

În decembrie 2015 însă, atât Idrofin (care deţinea 98,3% din Hidrogest) cât şi Espe (1,69%) au hotărât să se retragă din Hidrogest, părţile sociale fiind cesionate lui Lucian Ghidarcia, cel care, până de curând cel puţin, deţinea funcţia de directorul financiar al Espe.  Ghidarcia, care la începutul lui decembrie a primit 0,00011% din Hidrogest, a devenit după câteva zile asociat unic al companiei.

Tag Cloud