Panourile solare sunt de patru ori mai ieftine decât în urmă cu cinci ani. Câteva date cheie despre stadiul energiei fotovoltaice în România şi pe Glob
- Detalii
- Publicat în 20 August 2013
Costul panourilor fotovoltaice a scăzut cu 75% în ultimii cinci ani iar piaţa a ajuns la o valoare estimată de 77 miliarde de dolari. Producătorii europeni, spre deosebire de cei chinezi, nu au reuşit să se adapteze la acest trend de cădere abruptă a preţurilor astfel că au făcut lobby la UE şi au reuşit să obţină impunerea unui preţ minim de vânzare al panourilor solare chinezeşti în UE de 0,56 eurocenţi pe watt, de la circa 0,38 eurocenţi cât era înainte, decizie luată pe spinarea contribuabililor şi a dezvoltatorilor de panouri solare.
Capacitatea globală instalată a energiei solare a crescut cu peste 600% în ultimii cinci ani, indică Bloomberg. Ţara cu cele mai multe capacităţi fotovoltaice din lume este Germania, cu o capacitate instalată de 24.000 MW. SUA are doar 8.500 MW, destul totuşi pentru a alimenta 1,3 milioane de locuinţe.
În SUA, soarele furnizează aproape 25% din energie consumată. În România, ponderea energiei solare este foarte mică, astfel că a început să fie contabilizată de statistică de abia din primăvară. Ţara noastră are o capacitate solară instalată în funcţiune de circa 250 MW, care a presupus investiţii de aproximativ 350 de milioane de euro. Prin comparaţie, capacitate eoliană instalată în funcţiune este de peste 2.100 MW, adică de peste opt ori mai mult decât fotovoltaicul în funcţiune. Există însă multe proiecte fotovoltaice şi eoliene în ultimele faze înainte de punerea în funcţiune, astfel că în curând ponderile vor fi altele.
În Bulgaria, diferenţa dintre energia fotovoltaică şi cea eoliană este mai redusă decât în România, în privinţa capacităţilor instalate în funcţiune. Eolienele au o pondere de 23,4% din energie regenerabilă livrată în sistem iar fotovoltaicul 15,7%.
China, cel mai mare producător de panouri solare, are o producţie anuală de circa 80.000 de tone de polisilicon şi o producţie de capacităţi de 23 GW în panouri solare (mod simplificat de a cuantifica producţia, după capacitatea energetică a panourilor).
Marea putere economică asiatică are capacitatea de a produce anual 40 GW doar că cererea s-a schimbat. Astfel, în prima jumătate a anului, China a produs doar circa 11,5 GW de panouri ca urmare a faptului că exporturile s-au redus cu 37%, la 7,5 GW de panouri. Asta pentru că, deşi exporturile către Japonia, SUA şi India au crescut, au scăzut cele spre Europa, care acoperea peste jumătate din totalul transporturilor de panouri din China în afară.