Verde crud: păduri defrişate pentru plantarea de eoliene
- Detalii
- Publicat în 02 January 2014
Despre rolul pădurii în absorbirea dioxidului de carbon din atmosferă se vorbeşte de mult timp. Mai nou însă se vorbeşte mai mult despre rolul energiei vântului sau a panourilor solare în reducerea eliminării de dioxid de carbon, dacă aceste din urmă forme de energie vor înlocui cât mai multe termocentrale pe carbune, mari poluatoare cu carbon. Concentrarea oarbă doar pe beneficiile energiilor “moderne” fără a lua în calcul şi părţile negative (costuri, instabilitate etc) a făcut ca în Scoţia, pentru a da un singur exemplu, să fie tăiaţi din anul 2007 începând, peste cinci milioane de copaci, pentru ca în locul acestora să fie “plantate” turbine eoliene.
Cifrele Comisiei de Silvicultură din Scoţia arată că începând din anul 2007, peste 2.500 de hectare de păduri, care aveau peste cinci milioane de copaci, au fost defrişate pentru a face loc turbinelor eoliene, scrie The Telegraph. Acest proces absurd s-a făcut în ciuda împotrivirilor feroce ale autorităţilor locale.
Şi asta pentru simplul fapt că în anul 2007, politicienii şi-au fixat drept target ca până în anul 2020 să producă echivalentul întregii cantităţi de electricitate din 2007 doar din energie regenerabilă. Iar marea parte a acestei energii regenerabile ar urma să vină de la eolienele din zonele rurale ale Scoţiei.
Deşi s-au promis replantări de copaci, cifrele arată că de la defrişările începute în anul 2007 pentru eoliene, faţă de cei peste cinci milioane de copaci tăiaţi au fost plantaţi doar 1,6 milioane.
Pe acelaşi subiect, The Daily Telegraph a dezvăluit că oficialii guvernamentali au făcut presiuni enorme asupra autorităţilor de planificare pentru ca să se facă loc mai multor ferme eoliene, chiar dacă autorităţile locale s-au opus în mod constant.
„Guvernul este într-atât de orbeşte obsedat de energia din surse regenerabile încât nu-i pasă dacă distruge alte importante componente de mediu pentru a face loc eolienelor. Este uimitor cum în aşa de scurt timp, în Scoţia au fost tăiaţi copaci aproape cât e întreaga populaţie a ţării”, a declarat Murdo Fraser, purtătorul de cuvânt pe probleme de energie al conservatorilor scoţieni.
„Eu încă aştept să văd dovezi convingătoare ale contribuţiei benefice ale energiei eoliene. Dacă guvernul nu şi-ar fi propus cote atât de ridicole pe energie regenerabilă nu am fi ajuns la aceste distrugeri inutile ale peisajului”, a adăugat Fraser.