Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Spania taie subvențiile de stat pentru regenerabile și le reduce cu 25% profitul garantat prin lege

Spania taie subvențiile de stat pentru regenerabile și le reduce cu 25% profitul garantat prin lege

Spania eoliene subventii taiere

Guvernul spaniol a publicat un plan de reducere a subvențiilor de stat pentru energia verde, reducerile urmând să fie diferențiate în funcție de tipul de tehnologie utilizat de producătorii de energie din surse regenerabile (centrale solare, fotovoltaice, termale sau pe bază de biomasă) și de vechimea facilităților deținute de aceștia.

Astfel, cel mai afectate urmează să fie centralele eoliene intrate în funcțiune înainte de anul 2004, care nu vor mai primi nici un fel de subvenție și vor trebui să se mulțumească cu prețurile de vânzare pe care reușesc să le obțină pe piețele en-gros de electricitate. Aceste parcuri au o pondere de 28% în totalul puterii instalate eoliene a Spaniei.

Cel mai puțin vor avea de suferit centralele pe bază de energie termală, în cazul cărora reducerile de subvenții vor fi strict marginale.

Reducere cu 25%

Pentru majoritatea capacităților instalate de producție de energie regenerabilă, rata de rentabilitate garantată prin lege, pe baza căreia se acordă subvențiile de stat, urmează să fie redusă cu circa 25%, de la peste 10% în prezent la 7,4% pentru capacitățile instalate aflate în funcțiune și 7,5% pentru cele noi. Aceste procente vor fi analizate și revizuite din trei în trei ani, pentru evitarea supracompensării.

Măsurile au fost înaintate de către guvernul de la Madrid, spre analiză, Consiliului spaniol al Concurenței. Scopul lor este eliminarea așa-numitului "deficit tarifar" din sistemul energetic al Spaniei, constând în diferența dintre costurile de producere a electricității și tarifele reglementate, subvenționate, cu care aceasta este vândută consumatorilor finali.

În prezent, acest deficit tarifar se cifrează la circa 26 de miliarde de euro. Potrivit autorităților spaniole, sectorul energiei regenerabile a beneficiat, între anii 1998 și 2013, de subvenții de stat în sumă totală de nu mai puțin de 50 de miliarde de euro. Din 2005 până anul trecut, valoarea acestora a crescut cu 800%.

Industria protestează

Legislația sistemului spaniol de sprijin pentru industria energiei regenerabile a fost modificată prima dată în iulie 2013, când a fost schimbat sistemul de calcul al rentabilității garantate de guvern și definiția supracompensării. În algoritmul de calcul intră investițiile inițiale, precum și costurile de exploatare.

"Este pur și simplu spoliere. Modificările de legislație sunt retroactive și, mai ales, cele mai dure luate vreodată într-o țară împotriva sectorului eolian", spun cei de la AEE, grupul de lobby al dezvoltatorilor de centrale eoliene. În plus, arată AEE, pe lângă diminuarea cash-flow-ului, măsurile vor duce și la deprecierea activelor companiilor eoliene care, din aceste cauze, vor avea dificultăți tot mai mari în a-și rambursa împrumuturile bancare contractate pentru finanțarea investițiilor.

La rândul ei, organizația similară a industriei fotovoltaice, UNEF, susține că tăierea subvențiilor îi va duce la faliment pe majoritatea jucătorilor din sector.

Per total, măsurile elaborate de guvernul de la Madrid vor duce la o reducere anuală a subvențiilor pentru regenerabile de 1,5 miliarde de euro. Noul nivel al subvențiilor se bazează pe studiile a doi auditori independenți și au ca referință randamentul titlurilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani, plus 3 puncte procentuale.

Teatrul absurdului

Companiile din industria energiei regenerabile au la dispoziție 20 de zile pentru a formula comentarii, obiecții și propuneri la setul de măsuri propuse, care nu a fost încă adoptat de către guvernul spaniol.

În august 2013, executivul spaniol a impus o taxă retroactivă de 6 eurocenți/KW pe curentul electric produsă de centralele fotovoltaice, tot în încercarea de a ține sub control deficitul tarifar al sistemului energetic din Spania. Taxa a fost impusă pentru că, la acel moment, guvernul a considerat că este prea dificil, din punct de vedere politic și juridic, să taie subvențiile, iar taxa a fost văzută ca o modalitate de a se mai recupera din pagubă.

Mai mult, Guvernul spaniol a adoptat, în noiembrie anul trecut, un amendament la legea energiei, potrivit căreia inspectorii guvernamentali vor putea pătrunde pe proprietăți private unde se bănuiește că există centrale solare neautorizate și neconectate la rețelele publice de electricitate fără a dispune în prealabil de un ordin judecătoresc în acest sens, măsură privită de avocați ca fiind neconstituțională și de natură a crea un precedent extrem de periculos.

Asta pentru că mulți proprietari de locuințe au început să-și instaleze centrale solare cu panouri fotovoltaice în mod ilegal, fără acte și autorizații, renunțând benevol la subvenții, pentru a scăpa de taxa de 6 eurocenți.

Tag Cloud