Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana E.On a renunţat la eolienele din România. Directorul general: Suntem norocoşi că nu am investit prea mult în ele

E.On a renunţat la eolienele din România. Directorul general: Suntem norocoşi că nu am investit prea mult în ele

sediu E.On Bucuresti

 

Spre deosebire de CEZ sau Enel, E.On nu a pus prea mare accent pe energia regenerabilă în România. În cele trei proiecte eoliene din Vaslui, anunţate a fi în dezvoltare încă din toamna anului 2010 cu investiţii preconizate de aproape 200 milioane de euro nu s-a investit de fapt decât foarte puţin, investiţiile fiind stopate în faza incipientă. Spre deosebire de aceştia, cehii de la CEZ, cu mari investiţii, se pregătesc acum să vândă din afacerile eoliene din România, scenariu neluat în calcul în urmă cu un an.

“Proiectele de energie regenerabilă au fost oprite. Suntem norocoşi că nu am ajuns departe cu investiţiile şi ne-am oprit la timp. Aşa se explică faptul că nu am avut cheltuieli prea mari cu acestea”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul citat anunţa de altfel încă din mai 2013 că va renunţa la proiectele eoliene dacă schema de sprijin privind energia regenerabilă va fi schimbată.

E.ON România, subsidiară a grupului german de utilităţi E.ON, a anunţat în anul 2010 că are în dezvoltare trei proiecte eoliene, cu o capacitate instalată totală de peste 100 MW.

Cele trei parcuri ar fi urmat să aibă capacităţi instalate de câte 30, 46 şi respectiv 36 MW, toate cele trei parcuri fiind localizate în zone din Vaslui. Astfel, parcul de 30 MW ar fi urmat să fie localizat în zona comunelor Fălciu-Berezeni, cel de 46 MW la Roşieşti iar cel de 36 MW la Vetrişoara.

Compania a investit în schimb, anii trecuţi, în modernizarea reţelelor de distribuţie. Nemţii au investit, în total, anul trecut, circa 369 milioane de lei (83 milioane de euro) în special în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2014 sunt bugetate investiţii de 406 milioane de lei (aproximativ 95 milioane de euro), sumele fiind direcţionate cu prioritate către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

“Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambiţios plan de investiţii din ultimii nouă ani. Deşi există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe şi recunoaşterea unor costuri, în urma dialogului cu autorităţile am reuşit să identificăm soluţii de echilibru, astfel că sperăm să putem evita pe cât posibil un eventual risc de a reduce investiţiile”, a declarat Frank Hajdinjak, director general E.ON România.

 

Tag Cloud