Gigantul EDF renunţă la un parc eolian din Constanţa
- Detalii
- Publicat în 14 April 2014
În timp ce în multe alte ţări se extinde prin noi proiecte de energie regenerabilă, EDF Energies Nouvelles (EDF EN) tocmai a renunţat la proiectul Basarabi Eol Sud, indică o hotărâre a firmei de proiect, consultată de Energy Report.
EDF EN, partea de regenerabile a gigantului francez de utilităţi Electricite de France-EDF, deţinea până la finele anului trecut 99,2% din firma Basarabi Eol Sud, alături de compania grecească RETD (cu o deţinere de 0,4%) şi de firma românească Multimedia Art & Tehnic, sau prescurtat MAT (tot 0,4%).
Cele două companii străine au cesionat lunile trecute părţile sociale către firma românească. Mai precis, cele 5.480 părţi sociale au fost vândute la valoarea lor nominală de 10 lei partea socială (…cel puţin pe hârtie), adică un total de 54.800 lei. Acest preţ mic poate fi justificat şi de faptul că proiectul a rămas blocat la stadiul incipient.
Asta spre deosebire de un alt proiect similar din România al francezilor, un parc eolian din localitatea Pechea din Galaţi, proiect cu o capacitate de 150 MW şi o investiţie anunţată în anul 2011 de 267 milioane euro, dezvoltat tot împreună cu firma grecească RETD. Acest proiect a primit încă din vara anului 2011 licenţe şi autorizaţii iar dacă e să ne bazăm doar pe datele de la Ministerul de Finanţe, a început să aibă afaceri şi profit începând cu anul 2012, când rulajul a fost de aproape un milion de lei.
Firma Basarabi Eol Sud a fost înfiinţată de francezi încă din primăvara anului 2009, cu sediul social pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti, având drept activitate principală producţia de energie electrică. Atunci, EDF avea 90% din proiect pentru ca treptat să-şi mărească deţinerea la 99,2%.
Marele grup francez EDF din care EDF EN face parte a avut în anul 2013 câştiguri în creştere faţă de anul 2012. Pentru a ilustra amploarea afacerilor companiei-mamă, spunem doar că EBITDA a fost nici mai mult nici mai puţin de 16,8 miliarde de euro, în creştere organică de 5,5% faţă de anul 2012.
Parte a companiei de utilităţi franceze EDF, una din cele mai mari de pe Glob, care e de altfel listată şi la Bursa din Paris, EDF EN a fost înfiinţată în anul 2004 cu scopul de a dezvolta, construi şi exploata proiecte de energie regenerabilă mai ales în Europa şi America de Nord. De atunci însă, compania s-a extins ca prezenţă geografică pe aproape tot Globul.
Lăsând la o parte proiectele mai vechi, amintim că doar în aprilie, compania a anunţat că e implicată în dezvoltarea mai multor proiecte de energie eoliană cu o capacitate instalată de 500 MW în Franţa sau a unui proiect fotovoltaic de 7.8MWp în Israel.