Regenerabilele produc energie curat murdară. Centralele eoliene și solare au tot mai mare nevoie de generatoare diesel poluante, pentru a-şi cârpi fluctuaţiile de curent
- Detalii
- Publicat în 15 July 2013
Pentru că nu au continuitate în furnizarea de energie, atât centralele eoliene cât şi cele solare funcţionează deseori în sistem hibrid, atât în România cât şi în alte ţări. În foarte multe cazuri, acestea sunt dublate ca back-up de generatare pe motorină, care, în linii mari, sunt la fel de poluante precum cărbunele.
În ultimii 4-5 ani s-a constatat extrem de clar că, cu cât sunt mai multe eoliene instalate într-o ţară, cu atât mai des cade curentul. Asta înseamnă, printre altele, daune imense atât consumatorilor casnici dar şi celor industriali, ale căror aparate se strică tot mai frecvent. Cazul Germaniei este cea mai bună dovadă în acest sens, pentru că are deja circa 31 GW de eolian instalaţi. Fluctuaţiile bruşte de curent sunt acolo cu mult mai frecvente decât în urmă cu 4-5 ani când erau mai puţine eoliene iar pagubele industriale raportate au fost enorme.
Pentru a limita astfel de daune, se fac investiţii tot mai mari în sisteme de back-up de urgenţă. Unul dintre cele mai frecvente este acela cu generatoare diesel. Întrebarea care se pune este dacă nu cumva ne întoarcem de unde am plecat cu poluarea în condiţiile în care cu cât numărul eolienelor şi al fotovoltaicelor creşte, cu atât mai multă motorină se va arde pentru a limita fluctuaţiile.
Eco-scandal în Anglia, "alimentat" de generatoarele diesel
Cel mai detaliat a fost reflectată această situaţie de portalul dailymail, aplicat pe situaţia concretă din Marea Britanie. Acolo, mii de generatoare diesel din sectorul public sunt pregătite în secret de către stat pentru a fi puse la dispoziţia eolienelor pentru situaţiile (foarte dese de altfel) de necesitate. Este vorba de generatoarele de care beneficiază deja multe spitale, şcoli publice, închisori, sedii de poliţie, de pompieri sau baze militare. Mai mult decât atât, există şi investitori care şi-au construit deja generatoare pe motorină pe câmpuri, pentru a le închiria contra cost proprietarilor de eoliene. Aceştia la rândul lor iau sume foarte mari pe certificatele verzi.
Tentaţia este de a spune că în afară de poluare nu ar fi o problemă: o să aibă de câştigat bugetul statului pe generatoarele închiriate şi proprietarii de generatoare. Problema e că aceste generatoare vor scumpi şi mai mult factura la curent, atât a omului de rând cât şi a comsumatorilor industriali. De ce? Pentru că electricitatea en gros costă circa 50 de lire sterline megawatt-ul, în timp ce pentru electricitatea generatoarelor, proprietarii acestora sau statul vor încasa de 12 ori mai mult, fiind o energie mult mai scumpă.
Partea absurdă este că proprietarii acestor generatoare sunt plătiţi chiar şi dacă nu furnizează energie. Sunt plătiţi doar pentru că… există acolo, la nevoie. În cifre, proprietarul unor generatoare diesel care au capacitatea cumulată de 1 MW (care poate să coste circa 500.000 de lire sterline), poate primi de la stat 30 - 45.000 de lire sterline în fiecare an. Până în 2020 ar putea primi annual de trei ori mai mult, sumele fiind în creştere.
Arderea motorinei este aproape la fel de poluantă şi consumatoare de dioxid de carbon precum a cărbunelui. Mai mult decât atât, este foarte costisitoare şi ineficientă. Cu alte cuvinte, energia aşa numită curată descurajează utilizarea cărbunelui dar încurajează motorina. Ce-am avut şi ce-am pierdut…