Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11112024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Salvați capitalismul de capitaliștii verzi

Salvați capitalismul de capitaliștii verzi

newspaper 512
Revista presei energetice autohtone

"Salvati capitalismul de capitaliști" este titlul unei cărți publicate în urmă cu aproape zece ani de doi profesori de finanțe de la Universitatea din Chicago, Raghuram G. Rajan și Luigi Zingales. Iar reacția Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), prezentă în presa de astăzi, vine să confirme remarca unui alt economist, membru al Scolii Austriece, de această dată potrivit căruia cei mai mari dușmani ai capitalismului sunt capitaliștii.

Dar ce vor investitorii în energie eoliană? Simplu, să-și păstreze privilegiile. Capital îl citează pe  Ionel David, președinte al RWEA, care susține că "România nu se mai poate baza doar pe capacitățile de producție instalate în anii ‘60-‘70, trebuie să investească în unități noi eficiente și care respectă mediul înconjurător. Energia verde reprezintă șansa ca investițiile să fie făcute de mediul privat și de ele să poată beneficia toți consumatorii". Până să beneficieze, consumatorii sunt cei care plătesc subvențiile ridicate acordate producătorilor de energie regenerabilă. 

Economica.net amintește că reacția RWEA vine în contextul în care există mai multe voci din industrie, şi chiar de la Guvern, care spun că ar trebuie să se „taie” din subvenţiile acordate producătorilor de „energie verde”. De altfel, chiar ministrul Energiei Constantin Niţă a declarat recent că se lucrează la un proiect de lege care să înjumătăţească subvenţia dată producătorilor de energie din surse regenerabile. În România există aproximativ 2.000 de MW eolieni instalaţi. La sfârşitul acestui an se estimează că această cifră se va dubla. Avizele emise de Transelectrica acoperă un total de 30.000 de MW deşi sistemul nu poate suporta, acum, mai mult de 6.000 de MW.

România trebuie să-şi asigure 38% din energia produsă din surse regenerabile până în 2020. Dacă la aceste surse includem şi Hidroelectrica, atunci ţara noastră a atins deja ţinta.

Economica.net ne încurajează să cumpărăm acțiuni Prospecțiuni. Motivul: Noul preţ ţintă pentrui acţiunile Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN) este de 0,228 lei / titlu, cu 20% peste preţul de la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB), unde compania este evaluată la 135 de milioane de lei. Prospecţiuni (PRSN) „continuă să fie subevaluată, în urma analizei fundamentale (a performanţelor companiei, n.r.), chiar dacă rezultatele preliminare pe 2012 au fost în urma estimărilor noastre“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la  SSIF broker Cluj Napoca. Indicatorii care măsoară performanţele companiei sunt sensibil sub mediile celor ale firmelor din acelaşi domeniu cu care Prospecţiuni (PRSN) este comparată: patru companii americane printre care Schlumberger şi Halliburton, ca şi două companii norvegiene.

Tag Cloud