Cele mai multe salarii mari din România sunt în sectoarele de extracţie petrol brut şi gaze naturale
- Detalii
- Publicat în 06 August 2013
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net din luna iunie s-au înregistrat în sectoarele de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (4.049 lei), iar cele mai mici în sectorul de hoteluri şi restaurante (880 lei), indică Institutul Naţional de Statistică. Per total, în luna iunie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei, cu 0,3% mai mic decât în luna mai 2013. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1606 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 5 lei (-0,3%).
În sectorul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, salariul mediu net net a urcat la 4.049 lei, de la 3.631 lei în iunie 2012. Pentru sectorul de extracţia cărbunelui superior şi inferior, câştigul salarial mediu net în iunie 2013 a fost de 2.355 lei, în scădere de la 2.385 lei în iunie 2012.
Pentru sectorul de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, salariul mediu net a fost de 2.860 de lei, în creştere de la 2.820 lei în iunie 2012.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate uneori şi de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie), valabile mai ales în cazul firmelor de stat dar nu numai. La acestea se adaugă realizărilor de producţii ori încasări mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.
Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către agenţii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin şi numărul mediu de salariaţi.
În efectivul de salariaţi luat în calcul s-au inclus doar persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu s-au luat în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.