Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Chevron câștigă procesul privind poluarea din Ecuador, instanța spune că partea adversă a recurs la mită și fraudă

Chevron câștigă procesul privind poluarea din Ecuador, instanța spune că partea adversă a recurs la mită și fraudă

Chevron Ecuador proces

 

O instanță americană le-a dat câștig de cauză celor de la Chevron într-un proces privind poluarea istorică din jungla amazoniană, în care companiei i se cereau despăgubiri de miliarde de dolari, judecătorul considerând că avocatul părții adverse a recurs la mită și fraudă.

Magistratul unei instanțe districtuale din SUA, Lewis Kaplan, a dat dreptate Chevron, decizând că avocatul Steven Donziger a mituit un judecător și a efectuat operațiuni de spălare de bani pentru a asigura o decizie favorabilă clienților săi într-un proces de 9,5 miliarde de dolari deschis la o curte din Ecuador împotriva gigantului petrolier mondial.

Această decizie nu îi lasă lui Donziger, care a petrecut ultimii 20 de ani luptând împotriva Chevron, prea mari speranțe în privința obținerii de compensații pentru locuitorii pădurii tropicale Lago Agrio din Ecuador, care susțin că terenurile lor au fost transformate într-o groapă de gunoi toxică în urma activităților petroliere din zonă ale companiilor străine, relatează Bloomberg.

Avocatul din New York al reclamanților a trecut „de partea întunecată” și a făcut un „pact cu diavolul” pentru a obține decizia din 2011 a curții din Ecuador, a spus Kaplan în motivarea sa de 500 de pagini. El a hotărât că Chevron nu poate fi obligată la despăgubiri în instanțele americane, despăgubiri oricum reduse la jumătate, comparativ cu suma inițială de 19 miliarde de dolari, stabilită de instanța supremă din Ecuador în 12 noiembrie anul trecut.

Decizia îngreunează, de asemenea, pentru Donziger și clienții săi, obținerea despăgubirilor stabilite de curtea din Ecuador prin confiscarea activelor Chevron din afara SUA.

Decizie greu de întors

Donziger ar trebui să câștige la recursul împotriva acestei decizii pentru a-și asigura un venit pentru el și pentru clienții lui după decenii de procese. Descoperirile detaliate ale lui Kaplan vor face mai dificil acest lucru, spune Cassandra Burke Robertson, profesor de drept la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, care a urmărit cazul.

„Curtea care va judeca apelul va trebui să conchidă că descoperirile instanței de district sunt clar eronate, ceea ce este un lucru foarte greu de obținut”, a spus Robertson, citată de Bloomberg. „Este evident că Donziger are o luptă grea de dus pentru a obține inversarea deciziei”, a completat profesorul de drept.

Chevron, cea de-a doua companie petrolieră a Statelor Unite în ceea ce privește valoarea de piață, a purtat o luptă în mai multe țări pentru a-l împiedica pe Donziger să obțină daunele respective, care se ridică la aproape jumătate din profitul său din 2013, de 21,4 miliarde de dolari. Interdicția impusă de Kaplan asupra obținerii de beneficii de pe urma deciziei „se aplică oriunde în lume”, chiar dacă nu îl oprește pe Donziger să încerce să își pledeze cazul în curți din străinătate, a spus ieri Randy Mastro, un avocat pledant pentru Chevron.

Chevron susține că decizia lui Kaplan ar trebui să fie respectată și de către instanțe din alte țări, inclusiv Brazilia, Argentina și Canada, unde Chevron are active și unde Donziger și echipa sa deja au dat în judecată compania pentru a încerca să încaseze daunele. Curtea de Apel din Ontario a decis în decembrie anul trecut că cei 47 de săteni au dreptul să încerce să obțină parte din activele Chevron din Canada. Celelalte procese sunt în curs de derulare.

Avocatul șef al Chevron, R. Hewitt Pate, a spus ieri intenția companiei este să le transmită decizia lui Kaplan și judecătorilor care se ocupă de procesele din Brazilia, Argentina și Canada.

„Având în vedere argumentele din motivarea de față, privitoare la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în acest caz, nu cred că vreo instanță serioasă va susține executarea unei decizii luate în mod fraudulos”, a spus Pate.

"Doar la Hollywood"

Locuitorii satului din Ecuador și activiștii care lucrează în beneficiul lor au susținut că Chevron, cu sediul în San Ramon, California, ar trebui să fie trasă la răspundere financiar pentru poluarea pădurii ecuatoriale a Amazonului din zona Lago Agrio de către Texaco Inc., din anii 1960 până la începutul anilor 1990. Chevron, care a cumpărat Texaco în 2001, susține că a plătit deja 40 de milioane de dolari pentru a-și plăti partea sa de decontaminare a sitului de forare.

Cazul din Ecuador a inclus „lucruri care în mod normal apar doar la Hollywood – e-mailuri codate între Donziger și colegii săi în care sunt descrise interacțiuni private și mașinațiunile care îi vizau pe judecători și expertul numit de curte”, a scris Kaplan, în motivarea deciziei sale.

Donziger și echipa sa ar fi plătit un expert independent numit de curtea din Ecuador dintr-un cont secret, au promis 500.000 de dolari unui judecător care se ocupa de caz și care era atât de puțin experimentat că a pus un grefier în vârstă de 18 ani să facă cercetări legale și au scris deciziile judecătorești ei înșiși, a spus Kaplan.

„Donziger a început să se implice în această dispută din dorința de a îmbunătăți condițiile din zona în care trăiesc clienții săi din Eciador”, a spus Kaplan, care a prezidat un proces fără jurați, de șapte săptămâni. „La final, totuși, el și avocații din Ecuador pe care i-a condus au compromis prin corupție cazul din Lago Agrio”, a precizat Kaplan.

„Lungimea motivării dă părților mai multă muniție pentru a continua cazul”, a spus Robertson, profesorul de la Case Western. „Aș fi surprinsă dacă decizia ar fi admisă în integralitate, dar cred că hotărârea prin care i se interzice lui Donziger să tragă beneficii financiare din acest caz va fi cel mai probabil menținută”, a adăugat specialistul.

Au dat în judecată și statul Ecuador

John Watson, președintele și directorul executiv al Chevron, le-a spus reporterilor, la o conferință pe tema energiei din Houston, că „o astfel de decizie din partea unei instanțe reputate din SA va ajuta cu siguranță la prevenirea unor acțiuni de punere în executare în alte părți”.

Chevron a deschis de asemenea un caz de arbitraj împotriva Ecuadorului, acuzând statul că nu și-a respectat angajamentele prin care Texaco era exclusă din procesele pe tema poluării. Decizia Curții de Arbitraj de la Haga este în așteptare.

Ambasada Ecuadorului a spus că decizia lui Kaplan „nu exonerează explicit Chevron de responsabilitățile sale legale și morale care au rezultat din decenii de contaminare a pădurii ecuatoriale, ceea ce a pus în pericol viețile, cultura și mediul a nenumărați indigeni”.

Ambasada a spus că Ecuadorul nu este parte în procesul companiei Chevron împotriva lui Donziger.

Într-o declarație, Donziger a numit hotărârea lui Kaplan „o decizie îngrozitoare”.

Avocatul se consideră nedreptățit

„Credem că judecătorul Kaplan a greșit în privița legii și în privința faptelor și s-a arătat în mod repetat ostil față de mine, de clienții mei din Ecuador și de statul respectiv, ceea ce i-a afectat perspectiva asupra cazului”, a spus el.

Donziger a spus că va depune „un apel imediat și de urgență”.

Avocatul a argumentat că nu a făcut nimic rău în Ecuador și că orice metode agresive pe care le-ar fi folosit nu au fost mai rele decât cele ale Chevron. A mai spus că judecătorul Kaplan „a arătat clar că va da o decizie împotriva noastră” cu mult înainte ca procesul să înceapă, atunci când a respins o cerere ca procesul să fie ținut cu jurați.

Avocatul de apel Deepak Gupta, care s-a alăturat echipei lui Donziger după ce procesul s-a încheiat, a spus într-o declarație că judecătorul „a făcut pasul extraordinar și fără precedent de a se erija într-o comisie mondială de anchetă a faptelor”, atunci când a emis „ceea ce este de fapt o interdicție mondială de a primi despăgubiri”.

„Decizia este, de asemenea, în contradicție cu primul amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul de a da în judecată, de a protesta, de a transmite comunicate de presă și de a contesta oficiali publici”, a spus el, făcând referire la tacticile menționate în decizia lui Kaplan. „Aceasta este cu atât mai îngrozitoare având în vedere că acest caz este despre a trage la răspundere o corporație pentru că refuză să curețe decenii de poluare toxică în Amazon”, a spus el.

Susținut de vedete

Donziger, un absolvent al Facultății de Drept a Universității Harvard, s-a alăturat procesului într-un rol de începător la sfârșitul anilor 1990 și a crescut gradual într-o poziție de strateg și fundraiser. El susține că avocații cu activitatea în Ecuador sunt acum responsabili de acest caz.

Este „inteligent, plin de resurse și un maestru al relațiilor publice și cu mass media”, a spus Kaplan în decizia sa.

Unele vedete au susținut campania împotriva Chevron, inclusiv Trudie Styler, care a înființat Rainforest Foundation împreună cu soțul ei, Sting, și a ajutat la demararea unui proiect pentru a asigura apă potabilă locuitorilor pădurii din Ecuador. Styler a participat la unele din audierile curții din New York, aducându-l pe soțul ei să îl urmărească pe Donziger în timp ce pleda.

Actrița Mia Farrow și actorul Danny Glover și-au exprimat de asemenea susținerea pentru această campanie, iar cazul a fost prezentat într-un documentar al regizorului Joe Berlinger, intitulat "Crude". Chevron a obținut accesul la sute de ore de înregistrări pentru acest film, despre care a susținut că îl arată pe Donziger acționând într-un mod inadecvat.

Totul a început în 1964

Între 1964 și 1992, compania americană Texaco, preluată de Chevron în 2001, a exploatat zăcăminte de petrol în regiunea ecuadoriană Lago Agrio, din bazinul amazonian, în parteneriat cu monopolul petrolier de stat al Ecuadorului, CEPE (în prezent Petroecuador), care deținea o participație de 25% la respectivul joint venture. La data demarării producției, regiunea era locuită exclusiv de triburi indigene. Acordul de concesiune al Texaco a expirat în 1993, iar de atunci zăcămintele de la Lago Agrio sunt exploatate exclusiv de compania petrolieră controlată de statul ecuadorian.

Tot în 1993, comunitățile rurale stabilite între timp în regiune, alături de reprezentanți ai triburilor indigene, au dat în judecată Texaco, acuzând-o că, în urma exploatării petroliere din regiune, a deteriorat grav și iremediabil condițiile de viață ale unui număr de circa 30.000 de locuitori.

Procesul a fost marcat de multe scandaluri, Chevron acuzându-i pe avocații părții adverse că au mituit un judecător local pentru a da decizii defavorabile companiei, presei fiindu-i „servită” și o înregistrare filmată în acest sens. Deși americanii au negat orice implicare în respectiva filmare cu camera ascunsă, a reieșit ulterior că una dintre persoanele implicate în filmare era un subcontractor al Chevron, care ulterior s-a mutat în Statele Unite pe cheltuiala companiei, oferindu-i-se și o pensie viageră.

În februarie 2011, un tribunal ecuadorian a condamnat Chevron, „moștenitoarea” Texaco, la plata unor despăgubiri totale de 19 miliarde de dolari. Dosarul conținea la acea dată peste 200.000 de file, reprezentând mărturii ale unor zeci de martori și peste 100 de rapoarte științifice întocmite de experți.

În esență, americanii erau acuzați că au deversat în Amazon miliarde de litri de deșeuri toxice rezultate în urma lucrărilor de foraj petrolier, provocând o criză de sănătate publică în regiune și obligându-i astfel pe foarte mulți dintre locuitori să plece de acolo.

Chiar și unii acționari ai Chevron au cerut socoteală managementului

La sfârșitul lunii mai 2013, în cadrul unei Adunări Generale unde acționarii Chevron au avut multe de reproșat conducerii companiei, o parte din aceștia au înaintat inclusiv o rezoluție cu privire la modul defectuos, în opinia lor, în care Chevron a acționat în cadrul litigiului cu ecuadorienii. Mai exact, era vorba de agresivitatea cu care compania a contraatacat în justiție, ajungând să îi acuze ea pe reclamanți de tentativă de extorcare de fonduri.
Deși nu a întrunit suficiente sufragii pentru a fi adoptată, rezoluția a fost totuși votată de 40% dintre acționarii Chevron. Inițiatorii rezoluției l-au invitat să vorbească la adunare și pe un reprezentant al prejudiciaților ecuadorieni.

„Ambii mei părinți au murit de cancer din cauza contaminării apei provocate de activitatea Chevron. Mă lupt în continuare pentru a se face dreptate. Chevron și-a mințit acționarii și pe toată lumea. Sunt aici pentru a cere în numele tuturor destituirea CEO-ului Watson”, a spus reprezentantul.

La aceeași adunare, un grup de acționari ai Chevron a cerut explicații managementului în legătură cu o serie de donații politice efectuate de companie în anul electoral 2012, în sumă totală de 3,9 milioane de dolari, dintre care una de 2,5 milioane de dolari. Șefilor Chevron li s-a cerut să explice în ce fel i-au fost utile companiei aceste donații, unii acționari exprimându-și îngrijorarea că donațiile ar putea fi chiar ilegale, în condițiile în care Chevron beneficiază de contracte cu statul american. Nici această rezoluție nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptată.

 

Tag Cloud