Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Fiscul caută evaziune la GSP, Comănescu face plângere penală la DNA

Fiscul caută evaziune la GSP, Comănescu face plângere penală la DNA

Gabriel Comanescu GSP platforma

 

Miliardarul Gabriel Comănescu e şicanat în ultimele două săptămâni de unii angajaţi ai ANAF, care ar încerca să afle dacă Grup Servicii Petroliere trebuia să plătească TVA pe o tranzacţie de 96 de milioane de dolari din anul 2008. Acea tranzacţie a fost mai mult de formă, cu trei platforme petroliere, făcută în cadrul grupului cu scopul de a obţine credite de la bănci străine.

Comănescu susţine că platformele în cauză, Prometeus, Saturn şi Jupiter, sunt  nave astfel  că sunt scutite de TVA în tranzacţii offshore.

Miliardarul susţine asta şi prin similitudine, pentru că GSP are documente pentru Uranus şi Neptun prin care Ministerul de Finanţe recunoaşte excluderea de la plata de TVA.

Comănescu spune că a mai solicitat Ministerului Finanţelor lămuriri cu privire la regimul de TVA la care sunt supuse cele trei platforme petroliere în discuţie dar că Ministerul Finanţelor întârzie să se pronunţe. Asta în ciuda faptului că platformele respective sunt similare cu celelelalte măcar în sensul că nu sunt fixe, de producţie, ci sunt mobile.

“Când am văzut că nu ne înţelegem cu ANAF, am mers la Comisia Fiscală Centrală care, la unele puncte au spus că trebuie să întrebe la Bruxelles şi apoi s-a făcut un raport intern care nu mai apare. Pentru mine e foarte suspect de ce Comisia Fiscală nu s-a mai întrunit în timpul legal”, a declarat Comănescu. Tot acesta susţinea însă că activitatea Comisiei Fiscale Centrale este “obstrucţionată constant de către domnul  vicepreşedinte ANAF Florin Tunaru, acesta aducând grave acuzaţii membrilor Comisiei”.

Trebuie menţionat că scopul tranzacţiei din 2008, de la GSP România către GSP Drilling Malta (controlată tot de GSP România )  a fost accesarea unor fonduri de la bănci internaţionale pentru modernizarea platformelor în cauză. Compania nu putea accesa respectivele fonduri din România. Cele trei nave au rămas însă controlate indirect tot de GSP România.

Miliardarul român mai susţinea şi că tot acest “deranj” cu ANAF este de fapt pornit de la aşa-numita tripletă de aur a Constanţei: Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu - Sorin Strutinsky,  Strutinsky care ar avea intrare la ANAF-ul din Constanţa “ca la el acasă”. Acesta din urmă este şi preşedinte al Soti Cable Neptun unde, până în anul 2002 a fost acţionar şi Radu Mazăre. “ Mazăre şi gaşca lui sunt supăraţi că au pierdut Portul Constanţa. Ei nu mai ştiu ce să inventeze. În instanţă, statul va păţi ce a păţit cu fraţii Micula", a declarat Comănescu.

"Am depus deja plângere penală la DNA şi vom sesiza toate instituţiile statului (...) şi mai departe, dacă nu avem nicio şansă, începem la Comisia de Abuzuri de la Bruxelles, la comisarii europeni etc.", a mai spus Comănescu.

Pe scurt despre Grup Servicii Petroliere

Grup Servicii Petroliere a fost înfiinţată în anul 2003 ca o companie de servicii în zona forajului pe mare (offshore). În decembrie 2005, GSP a achiziţionat de la OMV Petrom, companie deţinută majoritar de OMV Austria, 6 platforme de foraj marin, 5 vapoare şi o macara plutitoare. Acestea au fost cumpărate printr-un credit bancar, rambursat integral. Dupa achiziţionarea acestora, GSP a început modernizarea şi extinderea activităţilor pe pieţele internaţionale. În ultimii 10 ani, GSP a investit în modernizarea şi extinderea flotei şi a bazelor logistice peste 1 miliard de euro. Acum, GSP deţine 3 baze operaţionale în Porturile Constanţa, Agigea şi Midia şi operează 8 platforme de foraj marin, 13 vapoare multifuncţionale, 3 vapoare de construcţii marine şi două macarale marine.

GSP a desfăşurat/desfăşoară operaţiuni în Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Mediterană, Golful Mexic, Golful Persic, Marea Pechora. Peste 3000 de persoane lucrează pentru GSP.  Compania are birouri de reprezentare sau filiale în Olanda, Marea Britanie, Rusia, Turcia, Tunisia, Malta, Cipru, Mexic, Singapore, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite.  

90% din cifra de afaceri a GSP este realizată exclusiv în afara Românei, iar 10% se realizează în ţară numai cu societati private. De la înfiinţare, GSP nu a obţinut venituri din contracte cu societăţi de stat din România.

 

Tag Cloud