Arabia Saudită are în plan investiții de 7 mld.$ în dezvoltarea de zăcăminte de hidrocarburi de șist, după ce le-a "sabotat" pe cele ale SUA
- Detalii
- Publicat în 30 January 2015
Arabia Saudită are în vederea declanșarea propriului boom al exploatărilor de hidrocarburi din șisturi bituminoase, prin tehnologia fracturării hidraulice, după ce politica sa de a refuza să-și reducă producția de țiței pe fondul supraofertei de pe piețele mondiale, care a prăbușit prețurile la petrol anul trecut, a creat dificultăți majore petroliștilor americani extractori de țiței și gaze neconvenționale, ducând la reduceri masive de investiții și personal și afectând grav profitabilitatea proiectelor de dezvoltare.
Saudiții au zăcăminte, bani, tehnologie și know-how, însă le lipsește ceva esențial: apa.
Saudi Aramco, gigantul petrolier controlat de statul saudit, a anunțat că intenționează să investească încă 7 miliarde de dolari în dezvoltarea de zăcăminte de hidrocarburi de șist, după ce, în ultimii ani, a cheltuit 3 miliarde de dolari în acest scop.
"Arabia Saudită va reprezenta noua avangardă a hidrocarburilor de șist, în special în ceea ce privește gazele naturale", a declarat, recent, CEO-ul Aramco, Khaled Al Faleh, la o conferință de specialitate desfășurată la Riad.
Diversificarea surselor de electricitate
Aceste investiții fac parte din strategia regatului saudit de a-și diversifica sursele de producție de energie electrică, dependente în prezent în proporție majoră de țiței. Astfel, saudiții vor să-și construiască centrale electrice pe gaze naturale, precum și parcuri solare și reactoare nucleare, intenționând să-și păstreze rezervele de țiței pentru export.
Potrivit estimărilor oficiale, rezervele de gaze de șist ale Arabiei Saudite s-ar ridica la 17.000 de miliarde de metri cubi, plasând statul arab pe locul 5 în lume la acest capitol.
Saudi Aramco a demarat lucrări de explorare de zăcăminte de hidrocarburi de șist încă din 2011. Anul trecut, șeful companiei anunța că descoperirile de gaze de șist din nordul țării permit alimentarea cu combustibil a unei centrale electrice cu putere instalată de 1.000 MW, echivalentul unui reactor nuclear.
Anul acesta, Aramco are programate două campanii de foraj în deșertul Rub al-Khali, alături de rușii de la Lukoil, la un zăcământ de tight gas, sortiment de gaze pentru care se utilizează la extracție tot fracturarea hidraulică. Planul saudiților este de a-și majora producția de gaze naturale cu 50% până în 2018, de la 300 la 450 milioane de metri cubi pe zi.
Marea problemă este lipsa apei
Cei de la Saudi Aramco se declară deschiși la ideea de a colabora cu companii de petrol și gaze americane și europene la dezvoltarea de zăcăminte de hidrocarburi de șist. Pe altă parte, însă, saudiții ar avea nevoie de o astfel de colaborare doar pentru împărțirea riscurilor investiționale și operaționale, întrucât dispun atât de tehnologia, cât și de know-how-ul necesare exploatării de hidrocarburi neconvenționale.
Însă marea problemă a planurilor saudite este lipsa apei. Tehnologia fracturării hidraulice presupune injectarea la mare adâncime și cu mare presiune a unor cantități imense de apă amestecată cu nisip și chimicale, pentru "eliberarea" pungilor de gaze naturale prinse între roci.
Încă de acum doi ani, cei de la Aramco recunoșteau că procurarea apei necesare forajului prin fracturare hidraulică în Arabia Saudită reprezintă o sarcină extrem de dificilă și costisitoare.
Americanii de la Halliburton, cea mai mare companie specializată în servicii legate de fracturarea hidraulică, alături de "confrații" de la Baker Hughes și Schlumberger, dețin centre de cercetare în Arabia Saudită, în care încearcă să inoveze tehnologia, adaptând-o la condițiile specifice ale țării.
"Cele mai avansate tehnologii ale noastre sunt dezvoltate aici, în Arabia Saudită. Ne străduim să găsim soluții de producție a gazelor de șist cu cât mai puțină apă posibil", spunea, în 2013, Aaron Gatt, oficial al Schlumberger.