Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11112024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Insolvenţa Dafora în cifre. Deciziile Chevron, OMV Petrom şi ANAF au grăbit căderea liderului pieţei de foraj din România

Insolvenţa Dafora în cifre. Deciziile Chevron, OMV Petrom şi ANAF au grăbit căderea liderului pieţei de foraj din România

Dafora foto

 

Pe lângă scăderea puternică a prețului țițeiului WTI de la circa 112 dolari maximul înregistrat în semestrul 2 al anului 2013 la 45-60 dolari în prima jumătate din 2015, insolvenţa Dafora a fost grăbită şi de decizia decizia Chevron de a se retrage de pe piața din România și apoi de decizia OMV Petrom de a nu mai dezvolta noi proiecte de foraj onshore, în special, dar nelimitându-ne la acestea, cele în care era implicată cea mai mare instalație de foraj deținută de companie.

La acestea s-au adăugat alte două mişcări interne. Mai precis, în perioada premergătoare deschiderii procedurii, Dafora a pierdut eșalonarea încheiată cu ANAF şi a primit o amendă de 3,9 milioane lei de la Consiliul Concurenței care a şi demarat procedura de executare a companiei, respectiv conturile societății au fost proprite de diverși furnizori.

Pentru a intra în detalii, ne vom folosi de datele expuse de administratorul judiciar CITR Filiala Cluj, consultate de Energy Report.

Unul dintre primele evenimente care au afectat activitatea Dafora a fost  sancționarea companiei de Consiliul Concurentei cu o amendă contravențională de 3.970.208 lei, decizie care a fost contestată de către companiei în termenul prevăzut de lege. Deși contestată, Dafora nu a putut evita punerea acesteia în executare, ca urmare a faptului că, în 19 mai 2015, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Dafora de suspendare a executării Deciziei.

Cea de-a doua problemă a fost dată de imposibilitatea eșalonarii obligațiilor societății catre bugetul de stat, reprezentată de impozite şi taxe, motivată de neîndeplinirea uneia dintre condițiile de aprobare a unei astfel de solicitari, respectiv limita minimă impusă valorii capitalurilor proprii.

Având în vedere că situațiile expuse anterior presupuneau un efort financiar cifrat la aproximativ 14 milioane de lei, care, alături de obligațiile de plată aferente activitații curente erau peste capacitatea actuală a companiei de a genera venituri din exploatare, soluțiile de finanțare imposibil de accesat şi presiunile exercitate de furnizori pentru plata datoriilor au determinat Dafora să-şi solicite deschiderea procedurii de insolvență.

Creanțele cu o vechime mai mică de 90 zile sunt în cuantum de 8,4 milioane de lei, din care 5,37 mil. lei reprezintă sume de încasat de la societatea OMV Petrom SA şi 1,9 mil. lei de la Romgaz Mediaș, informează CITR, precizând că până la data întocmirii raportului cauzelor insolvenţei, OMV Petrom a respectat termenele de scadență, iar Romgaz Mediaș susţine că va achita creanțele scadente în perioada următoare.

Nominal, la data intrării în insolvență, debitoarea are o expunere semnificativă, conform evidențelor contabile, față de opt parteneri (14,02 milioane de lei, ceea ce reprezintă 70,24 % din totalul creanțelor).

În cifre, este vorba despre OMV Petrom SA, 5,37 mil. lei (26,93%), Apa Târnavei Mari SA, 2,45 mil. lei (12,31%), Romgaz 1,9 mil. lei (9,54%), Crown Construction 1,65 mil. lei (8,28%). Creanța din urmă provine din urma executării lucrărilor de construcții la Complex Perla Residence Voluntari. Pentru această creanță este un litigiu pe rol şi este constituit provizion pentru toată suma. La acestea se adaugă alte creanţe mai reduse ca valoare.

Datoriile bancare pe termen scurt, așa cum sunt reflectate în evidențele contabile, cuantifică 54,44 mil. lei şi sunt reprezentate de creditele bancare pe termen scurt și dobânzile aferente acestora neachitate. Aceste credite au fost acordate de Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Banca Română de Dezvoltare, Alpha Bank, BancPost și Unicredit pentru plata datoriilor curente.

BCR şi Banca Transilvania au emis scrisori de garanție bancară pentru garanția de bună execuție a lucrărilor efectuate. Valabilitatea acestora expiră în cursul anului curent.

 

Tag Cloud