Petrom cumpără sonde petroliere americane „Made in Romania”
- Detalii
- Publicat în 20 June 2013
Firmă cu o tradiţie de 111 ani, texanii de la Lufkin, unul dintre liderii mondiali ai furnizorilor de echipamente petroliere şi de gaze naturale au făcut cea mai mare investiţie din istoria companiei tocmai lângă Ploieşti, unde va produce în principal sonde petroliere (mai precis, pompe cu balansier). Fabrica a fost deschisă oficial ieri în Ploieşti West Park. Circa 90% din producţie va lua calea exporturilor iar destinaţia va fi mai ales activitatea on shore.
„Dintre cumpărătorii noii fabrici, avem mai mulţi clienţi care activează în Romania. De departe însă, cel mai important este OMV Petrom”, au declarat reprezentanţii companiei pentru Energy Report. „Am cheltuit peste anticipări, la început planul a fost pentru 130 milioane de dolari dar am ajuns la un total de 140 de milioane de dolari dar pentru mai multe capacităţi”, a declarat Jay Glick, CEO şi preşedinte al companiei Lufkin Industries Inc, companie listată la Nasdaq. Fabrica este construită pe o suprafaţă totală de 330.000 mp. Guvernul României a oferit circa 28 milioane de euro pe măsură ce anumite etape ale construcţiei au fost realizate.
„Deocamdată fabrica are 260 de angajaţi, din care 150 sunt implicaţi direct în producţie. Până la finele anului sperăm să avem 370 de persoane, care să lucreze în trei schimburi”, a declarat Glick. În cazul principalului produs al fabricii, capacitatea de producţie este de 1.100 de unităţi anual. Fabrica va mai produce însă şi utilaje pentru automatizări, explorări mecanice sau pentru erupţie hidraulică cu gaze sau cu piston, pompe cu şurub excentric şi altele. Unitatea din România va efectua şi servicii after market. Pentru anul în curs, reprezentanţii companiei estimează venituri de 60 milioane de dolari pentru ca din 2014, acestea să urce la 100 milioane de dolari anual.
De ce tocmai în România?
În special pentru poziţia geografică strategică, pentru că de aici se poate vinde uşor înspre Africa de Nord, Africa sub-sahariană, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa de Est sau fostele ţări din URSS. În plus, în România există mulţi furnizori de calitate pentru componente. „O să fin mândri că o să avem marca made in Romania pe produsele noastre”, a spus Glick. General Electric a preluat de curând Lufkin pentru 3,3 miliarde de dolari. Mai precis, tranzacţia a fost aprobată de autorităţile antitrust din SUA şi se aşteaptă răspunsul Consiliului Concurenţei din România. Dacă doresc cei de la GE, producţia de aici se poate extinde în orice moment, teren este destul iar structura e una modulară, a mai precizat preşedintele Lufkin Industries Inc.