Rafinăria Petrotel Lukoil scapă de desfiinţare şi schimbă conducerea consiliului de administraţie
- Detalii
- Publicat în 13 December 2013
România a mai rămas cu trei rafinării din cele 10 avute la începutul crizei. Una din cele trei este Petrotel Lukoil din Ploieşti, care merge din pierderi în pierderi şi de o vreme, inevitabil, se tot pune problema închiderii. Ultima dată a fost în adunarea generală extraordinară a acţionarilor când acţionarii prezenţi au votat în unanimitate ca Petrotel Lukoil să nu se dizolve. Un asemenea vot nu înseamnă însă mare lucru dacă rafinăria merge constant pe pierderi.
În aceeaşi zi şi tot prin vot, într-o adunare generală ordinară a acţionarilor, s-a stabilit o nouă conducere a consiliului de administraţie.
Astfel, preşedintele consiliului de administraţie, Oleg Durov, a fost schimbat din funcţie şi, în plus, a fost scos şi din calitatea de membru al consiliului de administraţie. În locul acestuia a trecut pe funcţia de preşedinte Thomas Frederic Mueller, fost vicepreşedinte.
De asemenea, alţi doi ruşi din consiliul de administraţie au fost înlocuiţi. Firma are cinci administratori, dintre care noul preşedinte, Mueller, care este american, trei ruşi şi un administrator din Republica Moldova.
Reprezentanţii rafinăriei, care are o capacitate de 2,4 mi¬lioane de tone, se aşteaptă să aibă pierderi şi în acest an şi o cifră de afaceri mai mică decât anul trecut, ca urmare a reducerii volumului de petrol prelucrat.
Asta după ce anul trecut a avut afaceri de 6,93 miliarde lei cu o pierdere de peste 270 de milioane de lei. Dacă în anul 2007, rafinăria avea, în medie, peste 1.060 de salariaţi, anul trecut, numărul acestora s-a redus sub 500.
Rafinăria Petrotel-Lukoil are o tradiţie de peste 100 de ani în prelucrarea ţiţeiului, iar din 1998, pachetul majoritar al acesteia a fost preluat de gigantul rus Lukoil.
În prezent, acţionarii importanţi ai firmei sunt: Lukoil, cu o deţinere de 95,62%, SIF Muntenia (2,49%) şi Fondul Proprietatea (2,15%).