Statele Unite reîncep să exporte țiței după aproape 40 de ani de prohibiție
- Detalii
- Publicat în 26 June 2014
Administrația Obama a luat măsuri care vor face posibile primele exporturi de țiței produs în Statele Unite după aproape 40 de ani de prohibiție cvasitotală.
Departamentul pentru Comerț de la Washinton a anunțat că a acordat companiilor Pioneer Natural Resources și Enterprise Products Partners autorizații de export pentru condensat, un sortiment de țiței ușor care, prin procesare, poate fi transformat în benzină, motorină sau combustibil aviatic.
Exporturile de condensat ale celor două companii americane ar putea începe cel mai devreme în august și, cel mai probabil, vor fi în cantități mici, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal. Momentan nu este clar care este cantitatea maximă care poate fi exportată de cele două firme în baza autorizațiilor individuale emise de către Biroul de Industrie și Securitate al Departamentului pentru Comerț.
Deocamdată, cele două autorizații individuale sunt singurele emise de către Departament și nu înseamnă că restricția de export a fost automat ridicată pentru orice livrări de condensat la extern. Cel mai probabil, alte solicitări de autorizații pentru export vor fi procesate tot individual de către autorități, iar deciziile de acordare sau de respingere a acestora vor fi luate de la caz la caz.
Interdicție de pe vremea războiului de Yom Kippur
Însă faptul că guvernul american a dat cele două autorizații va încuraja și alte companii să solicite astfel de permise. Departamentul pentru Comerț elaborează în prezent un ghid cu recomandări care să le ușureze companiilor americane procesul de autorizare pentru exportul de țiței. Pioneer Natural Resources și Enterprise Products Partners vor să exporte condensat extras din zăcământul de șist Texas Eagle Fort.
Într-o declarație oficială, cei de la Departamentul pentru Comerț susțin, pe de altă parte, că "politica referitoare la exportul de țiței nu s-a modificat".
O serie de reglementări interzic exportul celor mai multe sortimente de țiței brut, cu mici excepții, cum ar fi petrolul produs în anumite regiuni din Alaska sau anumite soiuri de țiței rezervate pentru livrare către Canada. Practic, cu scurte perioade de întrerupere,exporturile de țiței sunt interzise în Statele Unite din 1975 încoace. Măsura a fost luată atunci pentru a contracara efectele embargoului instituit de statele membre OPEC asupra livrărilor de petrol către SUA și Europa Occidentală, care, alături de plafoanele de preț impuse de administrația de la Washington, au creat o penurie dramatică de petrol și produse petroliere în Statele Unite.
Embargoul a fost impus de către statele arabe ca reacție la sprijinul acordat de Statele Unite Israelului în așa-numitul "război de Yom Kippur" din octombrie 1973, purtat de israelieni împotriva Egiptului și Siriei. Embargoul a făcut ca țițeiul să se scumpească de patru ori și a dus la măsuri de raționalizare a consumului de carburanți în SUA.
Șisturile bituminoase au schimbat datele problemei
Însă boom-ul hidrocarburilor extrase din șisturi bituminoase prin tehnologia fracturării hidraulice, inclusiv petrol, a făcut ca prețurile la țiței ușor de tipul condensatului să scadă masiv, acesta ajungând să fie cu peste 10 dolari/baril mai ieftin decât soiurile tradiționale. În consecință, producătorii au făcut lobby agresiv pentru relaxarea interdicției de export, argumentând că ar putea obține de la cumpărătorii străini prețuri mai mari decât cele cu care vând condensat rafinăriilor americane.
Timp de luni de zile, oficiali de top ai administrației Obama au dat semnale că guvernul este dispus să relaxeze restricția pe exporturile de țiței. Această nouă direcție politică s-ar putea confrunta cu opoziția unei părți a Congresului, care insistă pe ideea că interzicerea exporturilor este de natură să le asigure americanilor carburanți auto ieftini.
Schimbarea de politică s-ar putea dovedi a fi și mai controversată în acest moment, în care cotațiile internaționale la țiței se încăpățânează să rămână la niveluri de peste 100 dolari/baril, ca urmare a instabilității din Irak, Libia și Ucraina. Anunțul acordării celor două autorizații de export de condensat a dus la creșterea cotațiilor aproape de maximul acestui an, traderii luând în calcul posibilitatea reducerii ofertei interne, din cauza începerii livrărilor la extern.
În prezent, potrivit datelor AAA, organizația conducătorilor auto din SUA, șoferii americani plătesc, în medie, la pompă, 3,68 dolari pe galonul de benzină (circa 0,97 dolari/litru).
Chichiță taxonomică
Autorizațiile individuale acordate de către Departamentul pentru Comerț modifică clasificarea oficială a condensatului, astfel încât acesta nu mai este considerat țiței, ci combustibil, deși nivelul său de rafinare este minim. Reclasificarea condensatului îl face eligibil pentru a fi vândut în afara Statelor Unite. Potrivit estimărilor Brookings Institute, circa 700.000 de barili de condensat pe zi ar putea fi exportați de către SUA începând de anul viitor.
Treptat, tot mai multe sortimente de țiței ar putea fi admise la export. În prezent, SUA extrag doar din zăcăminte aflate în șisturi bituminoase circa 3 milioane de țiței pe zi. Între 2011 și 2013, producția de petrol a Statelor Unite a crescut cu 1,8 milioane de barili pe zi, 96% din volumul producției noi reprezentând țiței ușor sau ultraușor, de tipul condensatului, potrivit Energy Information Administration.
CEO-ul companiei Pioneer Natural Resources, Scott Sheffield, a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai liberalizării exporturilor de țiței ale SUA. Cea mai mare parte a producției companiei este extrasă din perimetre aflate în Texas, la câteva dintre acestea funcționând parteneriate cu indienii de la Reliance Industries. Sheffield a avertizat că rafinăriile americane din Gulf Coast ar putea ajunge suprasaturate cu petrol de șist.
Enterprise Products Partners este o companie care operează sisteme de conducte de transport și terminale de depozitare a hidrocarburilor, producând, în plus, echipamente de procesare pentru gaze naturale, condensat și combustibili rafinați.
Pas spre liberalizarea totală?
Dacă se va ajunge la exportarea de condensat pe scară largă, acest lucru ar submina investițiile în rafinării efectuate de mai multe companii americane, care se bazau pe interpretarea anterioară a reglementărilor, potrivit căreia condensatul este țiței brut, nu combustibil și, deci, nu poate fi exportat.
Aproape 20 de proiecte de rafinării cu capacități de procesare de peste 900.000 de barili pe zi au fost elaborate și se află în diverse stadii de implementare în SUA, potrivit Credit Suisse Group. Toamna aceasta, compania Kinder Morgan plănuiește demararea construcției unei rafinării de condensat lângă Houston Ship Channel, bazându-se pentru aprovizionare cu materie primă pe producția celor de la BP Plc.
Mai devreme anul acesta, CEO-ul Continental Resources, cel mai mare producător de hidrocarburi din Dakota de Nord, a declarat că așteaptă liberalizarea completă și unilaterală a exporturilor în privința tuturor sortimentelor de țiței american.
"Petroliștii vor liberalizarea totală a exporturilor. Ridicarea interdicției de export doar pentru condensat li se pare un pas prea mic", spune Kevin Book, director al firmei de consultanță în energie ClearView Energy Partners.