Vânzarea de gaze pe bursă devine obligatorie de săptămâna viitoare, E.ON vrea să cumpere sub prețul reglementat pentru noncasnici
- Detalii
- Publicat în 09 July 2014
Furnizorul E.ON Energie vrea să cumpere de pe Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) de la bursa de energie OPCOM o cantitate totală de 106.000 MWh de gaze naturale, la prețuri de pornire de 85 lei/MWh, respectiv 82 lei/MWh, sub cel reglementat pentru consumatorii noncasnici. În acest sens, compania organizează două licitații, prima dintre ele chiar pe 15 iulie, ziua în care intră în vigoare modificarea la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, potrivit căreia, începând cu data respectivă și până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligația să încheie tranzacții pe piețele centralizate din România pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale din producția proprie.
E.ON Energie organizează două licitații pe platforma PCGN de la OPCOM, pe 15 și 16 iulie, la care vrea să cumpere câte 53.000 MWh de gaze, prețurile de pornire fiind fixate la 85 lei/MWh (15 iulie), respectiv 82 lei/MWh (16 iulie), inferioare celui reglementat stabilit de stat pentru consumatorii noncasnici, de 89,40 lei/MWh, valabil până la 1 octombrie 2014. Ambele licitații vor avea loc la ora 10.00.
Potrivit OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, începând cu data de 15 iulie 2014 și până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliații acestora, după caz, au obligația să încheie tranzacții pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale din producția proprie, destinată consumului intern, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Minim 20% din producție
Prin aceeași modificare a legii se stipulează că, începând cu data de 1 martie 2015 și până la 31 decembrie 2018, furnizorii licențiați au obligația să încheie tranzacții pe piețele centralizate, transparent și nediscriminatoriu, pentru vânzarea, respectiv cumparărea unei cantități minime de gaze naturale.
În aplicarea acestei modificări a legii, ANRE a elaborat un proiect de ordin, care va trebui să intre în vigoare la 15 iulie, potrivit căruia producătorii de gaze naturale vor fi obligați, în perioada 15 iulie-31 decembrie 2014, să vândă pe piețele centralizate administrate de OPCOM și Bursa Română de Mărfuri (BRM) minim 20% din producția proprie destinată comercializării
"Având în vedere termenul foarte scurt pe care ANRE îl are la dispoziţie pentru elaborarea si aprobarea proiectului de ordin privind stabilirea obligației producătorilor și furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacții pe piețele centralizate din Romania, în considerarea termenelor legale instituite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2014, prin prezentul proiect de reglementare se propune ca, pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, să se stabilească cantitățile minime de gaze naturale pentru care fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia are obligația să încheie tranzacții pe piețele centralizate, în funcție de cantitățile rămase disponibile fiecăruia după îndeplinirea obligațiilor contractuale, acestea neputând fi mai mici de 20% din cantitățile de gaze naturale din producția proprie destinate comercializării", se arată într-o notă explicativă la proiectul de ordin, publicată de ANRE.
Cum se calculează
Cantitățile de gaze naturale destinate vânzării pe burse, pentru fiecare producător, se vor calcula ca diferență între cantitățile din producția internă proprie estimate a fi comercializate în lunile iulie-decembrie 2014 și următoarele cantități, aferente aceleiași perioade, și următoarele cantități: cantităţile de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, exceptate de la plata redevenţei, în condiţiile legii; cantităţile de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operaţiunilor petroliere, desfăşurate de către titularii de acorduri petroliere; cantitățile de gaze naturale din producţia internă pe care producătorii au obligația să le disponibilizeze pentru acoperirea consumului pieţei reglementate; cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze natural; cantitățile de gaze naturale ferme, prevăzute în contractele de vanzare, în derulare la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
"În stabilirea acestei obligații au fost luate în considerare și prevederile art. 2 alin. (2) lit. c) și d) din HG 511/2014, în aplicarea cărora, pentru luarea în considerare a unui preț mediu al gazelor naturale tranzacționate pepiețele centralizate, apare necesitatea tranzacționării unei cantități relevante în perioada imediat următoare", se afirmă în nota explicativă a ANRE.
Nu s-au mai scumpit gazele pentru noncasnicii de pe segmentul reglementat
Potrivit prevederilor legale citate din HG 511/2014, la actualizarea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru acoperirea consumului clienţilor noncasnici din piaţa reglementată, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2014, ANRE va lua în calcul inclusiv preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă tranzacţionate în cadrul pieţelor centralizate de gaze naturale din România din perioadele iulie-august și septembrie-decembrie 2014.
Hotărârea de Guvern respectivă menține neschimbate prețurile reglementate la gaze naturale pentru consumatorii noncasnici, majorându-le doar pentru cei casnici, cu 2,9% de la 1 iulie 2014 și cu 2,44% de la 1 octombrie 2014.
Decizia de nescumpire a gazelor pentru consumatorii noncasnici de pe segmentul reglementat a fost luată întrucât s-a constatat de către ANRE că prețul actual, de 89,4 lei/MWh, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul III 2014, iar cuantumul la care ar fi trebuit majorat prețul potrivit calendarului convenit cu UE și FMI, de 109 lei/MWh, este superior preţurilor maxime estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană pentru trimestrul III 2014.
Nici o tranzacție la OPCOM
Proiectul de ordin al ANRE propune, de asemenea, instituirea obligației ANRE de a elabora și aproba, până la data de 31 octombrie 2014, Metodologia în baza căreia se va stabili obligația producătorilor și furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacții pe piețele centralizate până la data de 31 decembrie 2018.
Până în prezent, pe Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) de la OPCOM s-au organizat 7 licitații de vânzare de gaze, șase de către OMV Petrom Gas SRL și una de către Romgaz, și una de cumpărare, organizată de E.ON Energie, însă toate au eșuat, din lipsă de cumpărători interesați sau pentru că vânzătorii și cumpărătorii nu s-au înțeles la preț.
La ultima licitație, din 23 iunie, producătorul OMV Petrom și furnizorul E.ON Energie nu au reușit să se înțeleagă la preț. E.ON urmărea să cumpere o cantitate maximă de 106.000 MWh de gaze, împărțită în 106.000 de contracte a câte 1 MWh fiecare. E.ON Energie a fixat un preț de pornire de 80 lei/MWh, cu 11,6% mai mic decât cel stabilit la ultima licitație de vânzare, din 23 mai, organizată de OMV Petrom Gas SRL.
Pe platforma PCGN de la OPCOM sunt înscriși ca participanți, în afară de E.ON Energie, OMV Petrol Gas SRL, Romgaz, concernul Interagro SA, controlat de Ioan Niculae, furnizorul și distribuitorul de gaze GDF Suez Energy, producătorul de gaze Amromco Energy SRL, combinatul Azomureș, distribuitorul de gaze C-Gaz & Energy, firma traderul Tinmar Ind SA, precum și MET Romania Energy Trade, subsidiară de trading a grupului ungar MOL.
Mai mult succes la BRM
În schimb, potrivit informațiilor disponibile, la Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au încheiat tranzacții. De exemplu, OMV Petrom Gas SRL a reușit să vândă și în martie, și în februarie. În martie, compania a vândut aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh), la un preț de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA), cu 9,4 lei mai mult decât a opținut pe volumele plasate în februarie.
Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.
În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.