Gigantul Vitol a primit licenţa de furnizare gaze în România
- Detalii
- Publicat în 30 October 2013
Grupul Vitol, care a vrut de curând să preia Sterling Resources, după ce în 2005 au vrut să preia şi Rafo Oneşti, a primit zilele trecute licenţa de furnizare a gazelor naturale în România, se arată într-o decizie a ANRE. Asta după ce în prima jumătate a acestui an au primit licenţa pentru furnizarea energiei electrice pe plan local.
La fel ca în cazul curentului, şi pentru gaze, activităţile se vor desfăşura prin Vitol Gas and Power BV, o divizie din Olanda a grupului elveţian, divizie înregistrată la Camera de Comerţ din Rotterdam. Sucursala din Bucureşti a diviziei olandeze a fost înregistrată în 19 martie 2013. Aceasta are sediul la etajul 2 din clădirea A a Central Business Park de pe calea Şerban Vodă.
Vitol nu sunt deci nici pe departe la prima aventură în România. Grupul a fost în anii din urmă şi unul dintre principalii furnizori de păcură şi cărbune pentru termocentralele româneşti precum şi unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa locală a certificatelor de dioxid de carbon, prin Vitol SA Geneva.
Elveţienii a avut în urmă cu opt ani un contract de cesiune încheiat cu firma Faber pe o creanţă de 24 milioane de dolari asupra RAFO. De aici a rezultat atunci şi încercarea de preluare, neconcretizată până la urmă.
În februarie anul curent, elveţienii, care sunt acţionari ai Sterling, au anunţat că oferă 190 de milioane de dolari pentru a prelua controlul asupra companiei, fiind interesaţi în special de licenţele de petrol şi gaze ale acesteia din Marea Nordului, scria pe atunci Energy Report.
În aprilie, însă, cei de la Sterling au refuzat oferta considerând-o prea mică iar Vitol nu şi-a îmbunătăţit oferta şi a abandonat deal-ul, nemulţumiţi de faptul că Sterling nu a acceptat un audit independent pentru evaluarea companiei.