Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Cristi Borcea, ajuns pe mâna recuperatorilor cu GPL-ul din insolvenţă

Cristi Borcea, ajuns pe mâna recuperatorilor cu GPL-ul din insolvenţă

borcea recuperatori

 Corporate Recovery Management (CRM), subsidiară a MKB Romexterra Bank, a mandatat renumita firmă Asset Portfolio Servicing Romania (APS) ca să recupereze banii neplătiţi de SC Crimbo Gas SRL, firma de GPL deţinută indirect de omul de afaceri Cristi Borcea, indică documentele consultate de Energy Report.

Crimbo Gas a primit notificare de intrare în insolvenţă în 17 martie 2014, după ce a depus cerere în 6 februarie. În tabelul definitiv al creanţelor, firma figurează cu datorii de 13,75 milioane lei.

Printre cei care au de recuperat mai mulţi bani se numără CRM, cu o creanţă garantată de peste tre milioane de lei dar şi DGFP Alba, cu o creanţă garantată de 2,3 milioane de lei, o parte din această sumă fiind încă provizorie.

Sume mai mici au de recuperat companii precum Electrica Furnizare sau Premium Lubrificants (fosta Chevron Romania) dar şi, cum se întâmplă de obicei în astfel de stituaţii, patronul afacerii, Cristi Borcea. Toate aceste din urmă sunt însă creanţe chirografare (mai greu de recuperat decât cele garantate).

Firma insolventă a fostului acţionar dinamovist şi-a triplat pierderile anul trecut, la circa 950 de mii de lei, de la 330 de mii de lei la finele anului 2012.

La finele anului trecut, SC Crimbo Gas SRL avea active circulante de circa 15,5 milioane de lei, activeimobilizate de circa 3,5 milioane de lei şi creanţe de peste 15 milioane de lei. în acest context ar putea fi de înţeles de ce s-a făcut coadă între firmele de insolvenţă ca să pună mâna pe dosar.

Mai precis, imediat după depunerea cererii de insolvenţă din 6 februarie, mai precis, începând cu 10 februarie, mai multe firme şi-au depus ofertele pentru a fi administratori judiciari ai Crimbo Gas. Amintim aici: Casa de Insolvenţă Transilvania, Management Reorganizare Lichidare, Insolvent Consult, DM Insolv Consult, RTZ & Partners, CII Oprinca Florinel, Expert Insolvenţă şi CII Gordiţă Ioan. Deocamdată a rămas administratorul provizoriu, Dorca Insolv.

Grupul Crimbo Gas, pe scurt

Încă de la început trebuie subliniat că, cel puţin deocamdată, doar Crimbo Gas a intrat în insolvenţă. Asta dacă lăsăm la o parte filiala Giurgiu a Crimbo Gas 2000 care a intrat direct în faliment în vara anului 2012 fără ca înainte să fi avut cu adevărat activitate.

Fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo, ajuns lunile trecute la închisoare, mai are însă şi alte afaceri cu gaz petrolier lichefiat în afară de cele de pe firma SC Crimbo Gas SRL.

Una dintre acestea este CRIMBO GAS 2000 care în anul 2012 a avut afaceri de peste 40 de milioane de lei cu circa 100 de angajaţi. În urmă cu câteva luni, Crimbo Gas 2000, al cărei asociat unic este Cristi Borcea, a fuzionat prin absorbţie cu Auto Gaz Trading, al cărei asociat unic a fost Elena Borcea, mama omului de afaceri.

Anul trecut, în vară, o altă firmă din grupul lui Borcea, Crimbo Gas International, a hotărât desfiinţarea a patru staţii de gaz petrolier lichefiat de la Pătrângeni (judeţul Alba), Vladimirescu (Arad) şi Săvineşti (Neamţ) şi de la Oradea. Motivele au ţinut de profitabilitate. Spre exemplu, staţia din judeţul Alba a încheiat anul 2012 cu pierderi de circa 330.000 de lei şi datorii de peste opt milioane de lei. Firma a sfârşit prin a fi absorbită de alta din grupul lui Borcea.

O altă decizie luată de omul de afaceri tot anul trecut, mai precis în iunie 2013, a fost aceea de a o înlătura de la conducerea Crimbo Gas 2000 (firma absorbantă de mai sus) din funcţia de administrator, pe Mihaela Borcea, fosta sa soţie.

Cristi Borcea a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de fotbalişti.

APS România

Ca puncte de reper legate de APS România, care face parte de fapt din APS Holding, companie cehească specializată în recuperarea de creanţe, amintim că a preluat în decembrie 2012 (impreuna cu Serraghis Loan Management) compania Auto Trading Leasing IFN S.A Romania, subsidiara a Banco Popolare Societa Cooperativa. Aceasta din urmă avea în toamna lui 2012 un portofoliu in valoare de circa 9 milioane euro. înainte cu un an, tot APS a cumpărat (alături de Slavia Capital) compania KBC Consumer Finance Romania.

Colaborarea cu CMC a început în toamna anului 2011 când APS Romania a semnat un contract servicing pentru un portofoliu corporate de credite garantate în valoare valoarea nominală totală de 150 milioane de euro.

 

Tag Cloud